brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

zlato Svet24.si

Iskalec zlata zadel terno in obogatel

zapor ig 2 Necenzurirano

Spi v zaporu, čez dan pomaga osumljenim pranja ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

Katjina delovna akcija Njena.si

Delovna akcija se je po snemanju nadaljevala!

luka asistenca Ekipa24.si

Luuuukaaaa! Dončić je šokiral svet z najbolj ...

Novice Podčetrtek

FOTO: Bo grad Podčetrtek kmalu dobil lastnika?

Piše: STA

Čas objave:
31.07.2018 15:04

Grad Podčetrtek naj bi kmalu le dobil lastnika, je danes povedal župan Podčetrtka Peter Misja. Podrobnosti naj bi javnosti razkrili kmalu. Oglas o prodaji gradu je bil lani objavljen na spletnem oglasniku Bolha, takrat ga je bilo možno kupiti za 370.000 evrov. Zatem so prodajo gradu prevzele Renes nepremičnine.

Grad Podčetrtek, ki ga prodajajo že 20 let, je v večinski lasti družine Zečević, Občina Podčetrtek pa je 20-odstotna lastnica. Prav občina je leta 2006 na lastne stroške obnovila streho, saj v zadnjih dveh desetletjih grad vidno propada, notranjost je povsem izropana, stavba pa v veliki meri poškodovana, če ne že uničena.

Misja ocenjuje, da bo obnova spomeniško zaščitenega gradu, ki sodi med najstarejše gradove v Sloveniji, izjemno zahtevna in tudi draga. Grad, ki se prvič omenja leta 1261, je bil temeljito prenovljen leta 1874 in v času po potresu na Kozjanskem leta 1974.


Zadnji pravi lastnik gradu, ki se razteza na 2626 kvadratnih metrih, je bila do leta 1945 družina Attems. Attemsi so leta 1682 grad Podčetrtek kupili od tedanje države. Grad je bil tedaj temeljito prezidan in opremljen v baročnem stilu. Po letu 1945 je grad postal ljudska last. Pri postopnem ropanju je bilo rešenih le nekaj umetnin, ki jih danes hrani Posavski muzej v Brežicah.

Leta 2016 se je za nakup gradu sicer zanimal britanski poslovnež indijskega porekla, ki je nameraval grad obnoviti in ga preurediti v prestižni hotel, a do realizacije ni prišlo.

Mogočna utrdba stoji na vzpetini in se razgleduje po starem trškem jedru Podčetrtka. Stal je ob stari državni meji, ob Sotli, nasproti Hrvaške oziroma Ogrske. Ime je dobil po četrtem dnevu v tednu, ko je pod grajskim gospostvom potekal v trgu sodnijski in tržni dan.