Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Gradbeno dovoljenje jutri pravnomočno, razpis za izbor izvajalca del objavljen

Piše: R.K.

Čas objave:
27.05.2022 12:00

Pred dvema tednoma prevzeto gradbeno dovoljenje za prvo etapo prestavitve regionalne ceste R1-215 Trebnje-Mokronog mimo Mirne bo jutri pravnomočno. Naslednja prelomnica do prepotrebne ceste je 22. junij, ko je rok za odpiranje ponudb za izvajalca gradbenih del za izgradnjo celotne trase.

Marca 2012 je Občina Mirna začela prve intenzivne aktivnosti za izgradnjo prepotrebne obvoznice. »Letos mineva deset let odkar smo po pooblastilu takratne Direkcije RS za ceste prevzeli vodenje oziroma pripravo projekta za prestavitev državne ceste R1-215 ali t. i. obvoznice Mirna. V tem času je bilo potrebno sprejeti OPPN v dveh občinah, spremeniti tudi OPN, izdelati številne študije, izbrati projektanta za izdelavo projektne dokumentacije. Veseli smo, da so vse te aktivnosti za nami in da smo skupaj z Direkcijo RS za infrastrukturo prišlo do te točke, ko se gradnja nove ceste kmalu lahko prične,« dodaja mag. Štefan Velečič, ki je na občini Mirna zadolžen za področje okolja in prostora. 

Dobrih deset let kasneje je župan Dušan Skerbiš v imenu občine prevzel gradbeno dovoljenje za prvo etapo od vstopa na Mirno do železniške postaje, ki vključuje tudi izgradnjo prvega od treh načrtovanih krožišč. »Zelo sem vesel, da je narejen pomemben korak do realizacije prestavitve državne ceste R1 na novo lokacijo, ki bo razbremenila središče kraja in uredila problem ozkega grla in vseh zastojev na mirnskem mostu ter predvsem omogočila varen prehod vseh tistih pešcev, ki morajo dnevno prečkati cesto na Mirni. Seveda gre šele za prvo etapo, a na občini se trudimo, da bo čim prej izpolnjen tudi pogoji za vložitev gradbenega dovoljenja za naslednje etape. Zunaj je že tudi razpis za izvajalca gradbenih del in vesli me, da aktivnosti nemoteno potekajo,« pravi župan Dušan Skerbiš. 

Investitor projekta je Direkcija RS za infrastrukturo, ki načrtuje gradnjo celotne obvoznice Mirna v treh etapah, pri čemer je rok za izvedbo prve konec leta 2023, za izvedbo druge in tretje pa konec 2024. Razpis za izbor izvajalca del za izgradnjo celotne trase je že objavljen. Rok za odpiranje ponudb je 22. junij, čemur sledita pregled in analiza prispelih ponudb. Če ne bo zapletov pri oddaji del, je predviden podpis pogodbe do konca julija 2022, skladno s pogodbo pa začetek del v desetih dneh po podpisu pogodbe – torej predvidoma avgusta.