Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kočevje

Gradnja enote za demenco

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.04.2013 16:12

Pred dnevi je na portalu Javnih naročil občina Kočevje objavila tretji razpis za izbiro izvajalca za gradnjo enote za demenco doma starejših občanov Kočevje. Rok za oddajo ponudb je osmi maj.

Prva dva razpisa sta, kot smo na našem radiu že poročali, padla, zato več kot polovica dementnih oseb izmed 154 stanovalcev, kolikor jih je trenutno v domu, predvsem pa njihovi svojci ter zaposleni upajo, da bo ta razpis, za katerega je država že pred tremi leti preko programa Pokolpje in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve zagotovila 3,5 milijona evrov, šel skozi rešeto razpisne dokumentacije.

Navsezadnje gre za največjo naložbo v občini Kočevje v zadnjem desetletju, za katero je slednja zagotovila le pičlih 54 tisoč evrov, in sicer za projektno dokumentacijo. Pri vsem tem ne gre prezreti niti dejstva, da bodo z enoto dvignili kakovost bivanja stanovalcev, ohranili 35 delovnih mest, ki bi jih drugače izgubili, in z novimi programi za starejše v nekaj letih pridobili še 35 novih delovnih mest. Podlago za gradnjo enote za 48 stanovalcev je že pred sedmimi leti strokovno utemeljilo vodstvo DSO Kočevje, ki je vložilo veliko truda bodisi v postopku odkupa zemljišča bodisi pri pridobitvi drugih soglasij in dokumentacije.

Pripravo projekta je ministrstvo za delo družino in socialne zadeve, ki je lastnik zemljišča in stavbe doma, zaupalo na razpisu izbrani arhitektki Lidiji Kamnikar. Ta je upoštevajoč lokacijo zemljišča, opravljene raziskave in standarde, ki jih zakonodaja predpisuje za domsko namestitev starejših šest let pripravljala ekonomsko najbolj sprejemljiv in ekološko varčen objekt. Na koncu ga je z utemeljitvijo , da se k »Domu starejših zgradi prizidek za demenco v montažni izvedbi« lastnik, torej ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, tudi potrdil.Občina Kočevje je po izdaji gradbenega dovoljenja in po podpisani štiripartitni pogodbi jeseni 2011 prevzela vodenje investicije, in kot je večkrat dejal župan dr. Vladimir Prebilič ,tudi tveganje v primeru izpada sicer skladno z dinamiko črpanja že zagotovljenih finančnih sredstev.


Pred prvo objavo razpisa za izbiro izvajalca v začetku lanskega leta je sklenila, da prvotni projekt popravi oziroma spremeni DIP , ne da bi pri tem , kar jo sicer zavezuje pogodba, podpisnike obvestila. Zato so temu na ministrstvu za delo družino in socialne zadeve nasprotovali. Prebilič je na lanski marčevski seji občinskega sveta dejal, da so pred tem s sodelavci , omenil je svetovalca za investicije Vladimirja Briškija iz podjetja AG Inžinering, prečesali projekt, in ugotovili, da so načrti pisani na kožo vnaprej znanemu izvajalcu, poleg tega, da naj bi imel projekt številne pomanjkljivosti.

Zato bi lahko za veliko denarja dobili slab objekt.. To županovo izvajanje je Kamnikarjeva, ki ji ni bila dana možnost, da bi svetnikom na isti seji razložila vsebino večletnega projekta, kasneje označila za obrekovanje in podlago za zasebno tožbo. Vseeno je bil objavljen razpis za gradnjo prizidka za montažno ali zidno gradnjo. Ta razpis je padel, enko tudi drugi, ki je bil septembra lani, tokrat le za montažno gradnjo , v kar je avgusta lani občino primoralo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Prebilič je dejal, da so zdaj pripravili razpis, ki jim skladno z zakonom omogoča skrajšanje rokov za oddajo razpisnih ponudb. Samo upamo, da bo res temu tako. In z ugotovitvijo, da bi enota na načrtovani lokaciji lahko že stala, če bi občina vodila projekt tako kot je bil zasnovan s strani lastnika. In navsezadnje bi se lahko tako izognila namigovanjem, te besede so bile večkrat izrečene tudi na sejah kočevskega občinskega sveta, da naj bi pri tej naložbi stali oziroma jo vodili »strici iz lokalnega ozadja«.

vladimir prebilič, enota.mp3


vladimir prebilič, pogajanja.mp3