oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Brežice

Gradnja HE Brežice po načrtih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
09.01.2016 08:27

Pri gradnji energetskega dela hidroelektrarne (HE) Brežice so do decembra lani izvedli že tri četrtine del.

Vgradili so 77.000 kubičnih metrov betona in 5200 ton armaturnega železa. Glavna dela so konec leta potekala pri gradnji montažne dvorane strojnice, prizidka, krilnega zidovja in iztočne rampe. Dela potekajo tudi na prelivnih poljih.

Pri gradnji HE Brežice, ki je stekla marca 2014, poteka montaža turbinske opreme strojnice po podatkih družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi hitreje od predvidenih rokov, namestili pa so že vse predvodilnike vključno z oblogami turbinskih jaškov. Zunanji izvajalci hkrati zaključujejo izdelavo gonilnikov, ki jih nameravajo vgraditi spomladi, so dodali.

Pri hidromehanski opremi so že vgradili radialni zapornici petega in četrtega prelivnega polja. Sestavljajo tudi radialno zapornico tretjega prelivnega polja, po montaži zapornic pa se bodo lotili mostne konstrukcije z vsemi potrebnimi vgradnjami in napeljavami.

V strojnici že nameščajo elektro opremo, februarja bo sledila montaža mostnega dvigala in portalnih dvigal. Dela na mostu čez bližnji potok Struga so večinoma končana, tako da jih tam letos čakajo le še zaključna dela.


Pri akumulacijskem bazenu HE Brežice, za katerega izvedbo skrbi krška Infra, od lanske jeseni potekajo zemeljska dela. Glede na njihov okrepljeni ritem tam poleti pričakujejo preusmeritev Save iz obtočnega kanala na prelivna polja in njegov zasip, konec leta pa polnitev akumulacijskega bazena in zagonske preizkuse agregatov ter druge opreme, so se sporočili iz Brežic.

Po prvotnih ocenah bo celotna naložba v HE Brežice, četrto v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov, od tega naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v njen infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 136 milijonov evrov.

Brežiško elektrarno naj bi predvidoma zgradili v drugi polovici leta 2017, zadnja infrastrukturna dela pa bi se lahko zavlekla še v leto 2018. Podpis pogodbe za gradnjo brežiške akumulacije so sicer pričakovali že maja lani, vendar pa se je zaradi razpisnih pritožb in težav z zagotavljanjem denarja zavlekel do druge polovice septembra lani.

DZ je novembra tudi sprejel novelo zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save, ki rok za izgradnjo cele verige hidroelektrarn in zagotovitev uporabnega dovoljenja podaljšuje za tri leta. Novi rok za izgradnjo je do konca leta 2019, rok za pridobitev uporabnega dovoljenja pa konec leta 2020.