sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Novice Brežice

Gradnja HE Brežice poteka po načrtih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.08.2015 10:50

Na gradbišču hidroelektrarne (HE) Brežice v nekaj več kot 500 dneh dela v objekt jezovne zgradbe vgradili 65.000 kubičnih metrov betona in 4400 ton armaturnega železa, hkrati so premestili več kot 800.000 kubičnih metrov izkopnega gradiva. V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) ugotavljajo, da gradnja poteka po načrtih.

Iz HESS so sporočili, da so kljub visokim poletnim temperaturam tedensko vgradili od 1500 do 2000 kubičnih metrov betona. Dela intenzivno potekajo na vseh delih gradbišča, terminskemu načrtu gradbenega izvajalca pa sledijo tudi dobavitelji hidromehanske in turbinske opreme.

Na petem prelivnem polju brežiške HE so 11. avgusta začeli z montažo radialnih zapornic, vbetonirane dele pa vgrajujejo vzporedno z drugimi gradbenimi deli. Na objektu so vgradili tudi prve elemente turbinske opreme oz. konus sesalnega kolena, na katere bodo jeseni namestili predvodilnike posameznih turbin. Hkrati so končali prekladno konstrukcijo dostopnega mosta, ki vodi do elektrarne, so dodali.

Tik pred začetkom gradnje je tudi akumulacijski bazen HE Brežice, za gradnjo katerega skrbi krško javno podjetje Infra. Njegove ureditve bodo segale od sotočja Save in Krke pri HE Brežice do zgornjevodne HE Krško. Polnitev akumulacijskega jezera predvidevajo konec prihodnjega leta, s čemer bodo zagotovili pogojem za prva vrtenja agregatov, so še zapisali v HESS.


Po prvotnih ocenah bo celotna naložba HE Brežice, četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od teh naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v njen infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 135 milijonov evrov.

Brežiško HE naj bi predvidoma zgradili v drugi polovici leta 2017, po zadnjih podatkih podjetja Infra pa bi se lahko zadnja infrastrukturna dela zavlekla še v leto 2018.