Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

Gradnja prizidka in obnova krške knjižnice - začetek arheoloških raziskav

Piše: Občina Krško

Čas objave:
25.09.2019 08:50

Aktivnosti za izgradnjo novega objekta in rekonstrukcijo obstoječega samostana za potrebe Valvasorjeve knjižnice Krško se nadaljujejo. Potem ko je v lanskem letu potekal postopek sprejema Občinskega podrobnega prostorskega načrta za to območje ter izdelava projektne dokumentacije, so se konec prejšnjega tedna na območju, kjer bo stal nov prizidek knjižnice, začela arheološka izkopavanja, ki bodo potekala do sredine novembra.

Istočasno z arheološkimi izkopavanji bo pripravljen teren za gradnjo temeljne plošče za prizidek, v oktobru bo stekel javni razpis za izvedbo gradbenih del.

Občina Krško je novembra 2016 sprejela in potrdila Dokument identifikacije investicijskega projekta za gradnjo prizidka in obnovo Valvasorjeve knjižnice Krško. Zaradi zahtev uporabnika in nosilcev urejanja prostora je prišlo do sprememb vsebinskih, finančnih in terminskih predpostavk izvedbe projekta, zato je občinski svet na seji v letošnjem juliju obravnaval in sprejel sklep o potrditvi Investicijske dokumentacije (predinvesticijska zasnova in investicijski program).


Naložba izgradnje novega objekta (prizidka) v skupni izmeri 1675 kvadratnih metrov neto tlorisne površine in rekonstrukcije dela samostana ter obstoječih prostorov knjižnice v izmeri 1011 kvadratnih metrov bo zajemala dva sklopa, in sicer dvoetažen objekt (klet in pritličje) z zeleno streho in vso potrebno opremo, ki bo zgrajen na trenutno zelenih površinah ob knjižnici, drugi sklop pa zajema prenovo samostanskega dela in povezavo obeh objektov.

Del sredstev je za naložbo zagotovljen iz sredstev Javnega poziva za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v gradnjo skoraj nič energijske stavbe za sofinanciranje, ki ga je v letu 2019 objavil EKO sklad. Občina je bila pri razpisu uspešna in pridobila 381.480 evrov nepovratnih sredstev. Občina načrtuje, da bodo naložbo v skupni vrednosti nekaj manj kot sedem milijonov evrov izvedli v letih 2019 do 2021.
Od tega bo za prizidek skupaj z opremo namenjenih 5,3 milijona evrov, ostalo pa za obnovo obstoječega objekta.