mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

Gradnja prizidka krške knjižnice v zaključni fazi

Piše: R.K.

Čas objave:
07.01.2022 07:46

Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice, katere vrednost znaša 4,4 milijona evrov, prehaja v zaključno fazo. Do sredine letošnjega leta je načrtovan zaključek novogradnje in selitev v nove prostore, naslednje leto pa se bo začela obnova obstoječega, samostanskega dela.

Vremenske razmere sicer nekoliko ovirajo zaključevanje nekaterih del, kot so izvedba finalnega sloja fasade in vgradnja substrata za zazelenitev strehe. Ker pa temperature vendarle niso prenizke, dovoljujejo izvedbo del na zunanji ureditvi. Večino komunalnih vodov je že izvedenih, kanalete za odvodnjavanje finalnih površin so  vgrajene, izvajalec pripravlja podlage za finalne tlake površin okoli objekta kot tudi za postavitev na začetku del porušenega samostanskega zidu, ob prisotnosti arheološkega nadzora.

V samem objektu trenutno potekajo dela na stropu s kombinacijo navadnih in akustičnih mavčnih plošč v zakrivljenih linijah, s kaskadami, zato je izvedba relativno zahtevna. Vzporedno z zapiranjem stropov poteka montaža elementov elektro in strojnih instalacij. Talna in stenska keramika je večinoma položena, na vrsti je pleskanje sten. Ko bodo vsa ta dela zaključena, je konec januarja v načrtu polaganje tekstilnih talnih oblog. Do konca februarja bo dobavljena in zmontirana večina opreme, vredne okoli milijona evrov.

Objekt bo skoraj nič energijska stavba in je zanj izdana odločba o dodelitvi pravice do finančne vzpodbude s strani Eko sklada, ki bo znašala okoli 380.000 evrov. Ob tem še podatek, da je izbran tudi projektant za izdelavo projektne dokumentacije za nadstrešnico za Bibliobus, ki bo stala na vogalu obstoječega parkirišča ob prizidku.