požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Krško

Hladno srce neznanca v Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.01.2013 15:55

V snežnem vremenu apeliramo, da poskrbite za svoje ljubljenčke na prostem, tudi če se kje nahaja kak izgubljenček mu nastavite zavetje in hrano. V uredništvo pa smo prejeli zgodbo Društva za zaščito živali Posavje o krutem dejanju, vrednem obsojanja.

V torek, 15. januarja 2013, so v brežiškem zavetišču sprejeli 8 pasjih mladičev, starih okoli 2 meseca. Kužke sta našla naključna sprehajalca, zapuščene v gozdu pri ribniku ob Zdolski cesti v Krškem. Bili so stran od poti, v škatli, pozornost sprehajalcev pa je pritegnilo pasje cviljenje. Usoda psičkov bi se lahko drugače končala, v hudem snežnem metežu bi zmrznili.

Mladički bodo do začetka februarja pripravljeni na oddajo, rezervacije in povpraševanje je že omogočeno, nahajajo pa se v Zavetišču za male živali v Brežicah.

Kljub vse večjemu osveščanju o pomenu kastracije in sterilizacije taki in podobni primeri niso nobena redkost. Težko je razumeti, kaj motivira ljudi, da naredijo tako kruto dejanje in zavržejo osem pasjih mladičev ter jih prepustijo počasni in kruti smrti v snegu in mrazu. Kako je lahko človek tako brezbrižen in brez vsake empatije do drugih živih bitij? Namesto da bi svojega psa ali mačko kastriral ali steriliziral in tako preprečil kotitve nezaželenih mladičev, raje neodgovorno dovoli, da se mladiči skotijo, nato pa se znebi nadaljnje odgovornosti zanje, tako da jih brez pomisleka zavrže in prepusti počasnemu poginu.


Naj pri tem ponovno spomnimo, da je po Zakonu o zaščiti živali »namerna trajna ali začasna zapustitev živali« kazniva, za posameznike, ki storijo tako dejanje, pa zakon predpisuje globo od 400 do 800 evrov. Zakon o zaščiti živali v 11. členu tudi določa da »mora skrbnik hišnih živali z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali«, sporočajo iz Društva za zaščito živali Posavje.

www.veterinarskabolnica.si/zavetisce-za-male-zivali.html