prijateljstvo Dobra karma

Zgodba o dveh bratih vam morda reši odnos

Čuki Svet24.si

Čuki v pesmi kihajo in kašljajo, da bi nas ...

evri denar xx Reporter.si

Pomoč samozaposlenim: Obrazec sem v petek ...

Praznovanje stoletnice v Domu starejših občanov Fužine Svet24.si

FOTO: V fužinskem domu starejših občanov ob ...

20200312-00994837 Necenzurirano

Afera maske: Počivalškovi ujeti na laži

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Cristian Baranašič Njena.si

Zmagovalec šova v solzah, umrla je njegova ...

Novice Krško

Hladno srce neznanca v Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.01.2013 15:55

V snežnem vremenu apeliramo, da poskrbite za svoje ljubljenčke na prostem, tudi če se kje nahaja kak izgubljenček mu nastavite zavetje in hrano. V uredništvo pa smo prejeli zgodbo Društva za zaščito živali Posavje o krutem dejanju, vrednem obsojanja.

V torek, 15. januarja 2013, so v brežiškem zavetišču sprejeli 8 pasjih mladičev, starih okoli 2 meseca. Kužke sta našla naključna sprehajalca, zapuščene v gozdu pri ribniku ob Zdolski cesti v Krškem. Bili so stran od poti, v škatli, pozornost sprehajalcev pa je pritegnilo pasje cviljenje. Usoda psičkov bi se lahko drugače končala, v hudem snežnem metežu bi zmrznili.

Mladički bodo do začetka februarja pripravljeni na oddajo, rezervacije in povpraševanje je že omogočeno, nahajajo pa se v Zavetišču za male živali v Brežicah.

Kljub vse večjemu osveščanju o pomenu kastracije in sterilizacije taki in podobni primeri niso nobena redkost. Težko je razumeti, kaj motivira ljudi, da naredijo tako kruto dejanje in zavržejo osem pasjih mladičev ter jih prepustijo počasni in kruti smrti v snegu in mrazu. Kako je lahko človek tako brezbrižen in brez vsake empatije do drugih živih bitij? Namesto da bi svojega psa ali mačko kastriral ali steriliziral in tako preprečil kotitve nezaželenih mladičev, raje neodgovorno dovoli, da se mladiči skotijo, nato pa se znebi nadaljnje odgovornosti zanje, tako da jih brez pomisleka zavrže in prepusti počasnemu poginu.


Naj pri tem ponovno spomnimo, da je po Zakonu o zaščiti živali »namerna trajna ali začasna zapustitev živali« kazniva, za posameznike, ki storijo tako dejanje, pa zakon predpisuje globo od 400 do 800 evrov. Zakon o zaščiti živali v 11. členu tudi določa da »mora skrbnik hišnih živali z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali«, sporočajo iz Društva za zaščito živali Posavje.

www.veterinarskabolnica.si/zavetisce-za-male-zivali.html