bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Novice

Hodili smo v vrtec na ogled v Dolenjskem muzeju

Piše: R.K.

Čas objave:
06.03.2023 13:09

V petek so v Mali dvorani odprli razstavo z naslovom Hodili smo v vrtec…, ki so jo v Dolenjskem muzeju Novo mesto pripravili v sodelovanju z novomeškima Vrtcema Ciciban in Pedenjped.

Pobuda za sodelovanje je prišla s strani vrtcev, saj v letošnjem letu obeležujejo 93 let organizirane predšolske vzgoje v Novem mestu ter 20-letnico odkar omenjena vrtca delujeta kot samostojna zavoda.

Dolenjski muzej že vrsto let uspešno sodeluje z obema, običajno preko vsebin povezanih z našimi stalnimi in občasnimi razstavami, saj želimo, da otroci muzej doživijo kot prijazen prostor, kjer se preko pedagoških vsebin in igre izobražujejo ter družijo, s čimer muzejske vsebine tudi sooblikujejo. Razstava nekoliko odstopa od standardnih muzejskih postavitev, saj je poleg pregleda zgodovine vrtcev, glavni namen razstave obiskovalcem pričarati vrtčevski ambient ter podoživeti obisk vrtca kot je bil nekoč.
Na odprtju so zbrane nagovorili direktorica muzeja Jasna Dokl Osolnik, ravnateljici vrtca Pedenjped Meta Potočnik in vrtca Ciciban Jožica Zec. Vsebino razstave je predstavil avtor, kustos zgodovinar Matej Rifelj, odprla jo je podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič.