Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

britney spears Odkrito.si

Prvi mož Britney Spears v zaporu!

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Zagreb/Novo mesto

Prestop meje z ustreznim dokazilom

Piše: STA

Čas objave:
17.05.2020 14:24

Hrvaška policija pojasnjuje, da je trenutno vstop tujih državljanov na Hrvaško mogoč le v primeru, ko gre za "poslovni ali drugi gospodarski interes za Hrvaško ali za neodložljive osebne razloge". Za to morajo potniki pokazati tudi ustrezno dokumentacijo.

"Če gre za poslovni obisk, morajo državljani EU na mejnem prehodu pokazati dokumentacijo, iz katere je razviden gospodarski interes za Hrvaško, ali dokaz o interesu gospodarskega subjekta za prihod te osebe ali vabilo na poslovni sestanek. Pod to kategorijo spada tudi dokazilo o plačani namestitvi ali rezervacija za apartma ali hotel, dogovor o pavšalnem zakupu prostora v kampu, rezervacija parcele v kampu, najem turističnega čolna ali jadrnice, vplačani ali dogovorjeni turistični obiski Hrvaške kakor tudi cel drugi spekter turističnih aktivnosti," so včeraj na hrvaški policiji pojasnili za STA.

Ko gre za neodložljive osebne razloge, je treba predložiti dokumentacijo, ki potrjuje lastništvo nepremičnine na Hrvaškem ali plovila (možno tudi v obliki lizinga) ali pa dokazuje, da je prihod nujen zaradi pogreba člana družine. "Pod to kategorijo se kot mogoči razlog lahko navaja tudi skrb za člane družine, še posebej starejših, udeležba na sodnih obravnavah ali opravljanje državne mature, dostop do finančnih institucij, če tujec prejema plačo ali pokojnino od hrvaškega delodajalca, poroka člana družine in podobno," navajajo na hrvaški policiji.

Za vse ostale primere lahko posameznik pošlje vprašanje na elektronski naslov uzg.covid@mup.hr, kjer bo dobil odgovor, ali lahko potuje na Hrvaško.

V prej navedenih primerih posamezniku po navedbah hrvaške policije ne bo odrejena samoizolacija, saj drugače ne bi mogel izpolniti namena obiska. "Se pa mora držati priporočil in navodil hrvaškega urada za javno zdravje, ki jih bo dobil na mejnem prehodu," so še dodali.

Iz včerajšnjih izjav notranjih ministrov Slovenije in Hrvaške Aleša Hojsa in Davorja Božinovića v Ormožu je bilo sicer razbrati, da je prehod slovensko-hrvaške meje možen za vse turiste iz Slovenije in da morajo na mejnem prehodu predložiti le svoje kontaktne podatke. "V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes," je dejal Božinović.

Podrobnosti naj bi dorekli vodje obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo.