EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Novice

Hvala prostovoljcem Rdečega križa

Piše: R.K.

Čas objave:
14.05.2021 18:42

Danes je v okviru tedna Rdečega križa župan občine Metlika Darko Zevnik sprejel in se zahvali članom ekipe prve pomoči Rdečega križa Metlika.

Danes je v okviru tedna Rdečega križa župan občine Metlika Darko Zevnik sprejel in se zahvali članom ekipe prve pomoči Rdečega križa Metlika, ki so se v času epidemije covida-19 odzvali za pomoč v UKC-Ljubljana. Na omenjeni nalogi v UKC –Ljubljana so bili in so še prisotni 310 dni in opravili 2.460 prostovoljnih ur. 

Izkušnje v Metliki iz prvega vala covid-19 so Rdečemu križu Metlika podarile velik čut solidarnosti med občani, še posebej pa med prostovoljci. Bili so močno vpeti v izvajanje nalog v DSO Metlika in na terenu. Tudi ob pojavu drugega vala je bil med prostovoljci in člani ekip – bolničarji velik odziv, interes in pripravljenost pomagati. V pripravljenosti za pomoč v zdravstvenih ustanovah so imeli ekipo že v prvem tednu ob razglašeni epidemiji, 19. oktobra lani.

Od 8.12.2020 do 15.3.2021 je bilo sedem članov ekip prve pomoči Rdečega križa Metlika na razpolago za pomoč UKC Ljubljana. Prihajajo iz občine Metlika in imajo različne statuse; dijaki, študenti, samozaposleni, zaposleni (a zaradi ukrepov je njihova storitev zaprta) in trenutno brezposelni.

Člani ekip prve pomoči Rdečega križa Metlika so pomagali v UKC do sredine marca letos. Delo je potekalo v treh izmenah. Bolničarji so bili razvrščeni na različne oddelke; kirurgija (travmatološki oddelek ), infekcijska klinika, intenzivna covid. Opravljajo različna dela, kot so pomoč medicinskim sestram, čiščenje in razkuževanje prostorov in oblačil medicinskega osebja, transport pacientov po kliniki, spremstvo in pomoč v rešilcu, pomoč pri hranjenju in negi bolnikov.

Iz UKC Ljubljana so v petek, 23.  aprila ponovno prosili za pomoč bolničarjev RKS. RKS je najprej aktiviral bližnje OZ-je, glede na stisko, ki jo imajo smo tudi strani RK Metlika potrdili pripravljenost njihovih članov za vključitev v delo. Z delom se je začelo 27. aprila in bo potekalo vsaj tri tedne (12 ali 8 ur na dan).

Da naše poslanstvo raste in je prepoznavno potrebujemo srčnost prostovoljcev, ki mu posvetijo svoj čas, energijo in znanje.

Ob tednu RK iskrena in velika HVALA vsem prostovoljcem, občini, donatorjem, medijem in ostalim zunanjim sodelavcem.