zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

Imenovali Občinsko volilno komisijo in potrdili nove kadre

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.11.2015 15:33

Na 10. redni seji je Občinski svet Mestne občine Novo mesto uvodoma potrdil predloge s področja kadrov in imenoval Občinsko volilno komisijo.

Sprejet je bil tudi Odlok o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta pogodbenega zagotavljanja prihrankov energije, ki bo omogočil energetsko sanacijo javnih objektov, in potrjena ustanovitev Medobčinskega inšpektorata in redarstva Mestne občine Novo mesto, Občine Dolenjske Toplice, Občine Mirna Peč, Občine Žužemberk in Občine Straža. Občinski svet Mestne občine Novo mesto se je poleg tega v prvi obravnavi seznanil s predlogoma proračunov za leti 2016 in 2017 ter potrdil predlog letnega programa športa za leto 2016. Potrjen je bil predlog sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Novo mesto v drugi obravnavi in dopolnjen osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta Revoz v prvi obravnavi. Svetnikom je bila podana informacija o izvajanju občinskega programa varnosti za leto 2014 ter informacija, da je, na podlagi pridobljenih mnenj s strani Računskega sodišča RS in s strani Ministrstva za javno upravo oz. Sluzˇbe za lokalno samoupravo, Nadzorni odbor Mestne občine Novo mesto pristojen za nadzor nad celotnim poslovanjem vseh pravnih oseb, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto.

Na 10. redni seji je Občinski svet Mestne občine Novo mesto uvodoma potrdil predloge s področja kadrovskih zadev. Za novega svetnika je potrdil Alojza Goloba z liste SLS, ki bo nadomestil Martina Kambiča. Sprejel je tudi odstopno izjavo predstavnika romske skupnosti Sandija Selimčiča. Imenovana je bila Občinska volilna komisija Mestne občine Novo mesto, ki jo sestavljajo predsednica Marjetica Žibert, namestnica predsednice Jerica Grden, članica Jasna Simčič, namestnik članice Robert Zidarič, članica Klementina Zeme, namestnica članice Milena Bartelj, član Mirko Bilbija in namestnik člana Robert Florjančič. Mandatna doba občinske volilne komisije traja štiri leta. Občinski svet je nato potrdil imenovanje treh članov, predstavnikov Mestne občine Novo mesto, v Svet Agencije za šport Novo mesto, in sicer Dušana Kaplana, Matjaža Smodiša in Jiříja Volta, ki bodo nadomestili razrešene člane - Slavka Matka, Igorja Lešnjaka in Andreja Kastrevca. V sklopu kadrovskih zadev so svetniki sprejeli še odstop predstavnice občine v Svetu Vrtca Pedenjped Irene Florijančič. V svetu zavoda vrtca bo odslej kot ena od treh predstavnikov ustanoviteljice delovala Breda Zajc.

V drugi obravnavi bil sprejet Odlok o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta pogodbenega zagotavljanja prihrankov energije, ki bo omogočil energetsko sanacijo javnih objektov v lasti Mestne občine Novo mesto. Novomeška občina je tako med prvimi pripravljena na črpanje namenskih nepovratnih sredstev za ukrepe energetske učinkovitosti na javnih stavbah. Preko energetskega pogodbeništva bo sedaj za del ukrepov izboljšanja energetske učinkovitosti iskala zasebnega partnerja, s katerim se bo lahko prijavljala na razpise.

Svetniki so potrdili še ustanovitev organa skupne občinske uprave – Medobčinskega inšpektorata in redarstva Mestne občine Novo mesto, Občine Dolenjske Toplice, Občine Mirna Peč, Občine Žužemberk in Občine Straža. Organ bo pristojen za skupno opravljanje nalog občinske uprave na področju občinske inšpekcije in občinskega redarstva. Sedež skupne občinske uprave bo v Mestni občini Novo mesto, na Seidlovi cesti 1, enota pa ostaja tudi v Dolenjskih Toplicah. Ustanovitev organa skupne občinske uprave prinaša okrog 115.000 evrov prihranka ob večji učinkovitosti, saj organ, skladno z Zakonom o financiranju občin, sofinancira država.

Občinski svet se je v prvi obravnavi seznanil s predlogoma odlokov o proračunih Mestne občine Novo mesto za leti 2016 in 2017, ki predstavljata tudi osnovo za črpanje sredstev v finančni perspektivi 2014 – 2020. Med prioritetami bo predvsem zagon investicij v družbenih dejavnostih (večja dostopnost predšolske vzgoje in osnovnih šol po celotni občini, energetska sanacija vrtcev in osnovnih šol; na področju športa bodo prioriteta nove vadbene površine in sanacija obstoječih objektov; na področju kulture dokončanje Knjižnice Mirana Jarca ter Narodnega doma in vzpostavitev Arheološkega parka Marof; predviden je tudi začetek priprav na izvedbo projekta mladinskega središča) in komunalni infrastrukturi (zagotavljanje ustrezne in stabilne vodooskrbe, energetske sanacije, odgovornejše ravnanje z odpadki). Pri zagotavljanju ustreznejše cestne infrastrukture je predvideno zmanjšanje zaostanka pri dosedanjem investiranju in investicijskem vzdrževanju državnih cest, medtem ko je za občinske ceste predvidenih več sredstev za preplastitve. Prav tako se bo občina v prihodnje osredotočala na nujne razvojne projekte, kjer bo v ospredju ureditev mestnega jedra, pešpoti in kolesarskih stez ter zagotovitev širokopasovnih povezav, kar je tudi regijski projekt. V pripravo in oblikovanje končnega proračuna so bili vključeni predstavniki krajevnih skupnosti, šol, vrtcev, javnih zavodov in civilne družbe. Proračun bo Občinski svet drugič obravnaval na decembri seji.

Občinski svet je potrdil predlog letnega programa športa v Mestni občini Novo mesto za leto 2016, ki se bo izvajal preko športnih društev in javnega zavoda Agencije za šport, na osnovi sprejetega Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji 2014 – 2023. Mestna občina Novo mesto bo prvič objavila tudi triletni javni razpis za leta 2016, 2017 in 2018 za sofinanciranje rednega dela športnih društev, s katerim bo zagotavljala kontinuiteto njihovega dela.

Občinski svet je v drugi obravnavi potrdil predlog sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Novo mesto (SD OPN 1). Območje načrtovanih ureditev se nahaja na jugozahodnem obrobju Novega mesta, južno od naselja Irča vas, med Topliško cesto na vzhodu in reko Krko na zahodu, pri čemer zajema tudi lokacijo brvi in tako poseže na levi breg reke Krke, vse do priključka na lokalno, krajevno cesto Lastovče – Groblje. V območje so zajete obdelovalne in travniške površine južno od stanovanjskih hiš v Irči vasi, cesta do naselja Irča vas, vrtički v južnem delu, v osrednjem pa črpališče (komunalna čistilna naprava). Vzdolž reke Krke je zajet priobalni pas z brežino. V okviru te točke dnevnega reda je bila hkrati zavrnjena pobuda lastnic parcel v ureditvenem območju (parc. sˇt. 1084/4 in 1084/6, obe k.o. Sˇmihel pri Novem mestu) za pripravo občinskega podrobnega prostorska načrta, ki bi omogočil spremembo namenske rabe njunih zemljišč. Pobudnici bosta novo pobudo lahko podali v rednem postopku sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta 2, ki je že v teku.

V nadaljevanju je Občinski svet Mestne občine Novo mesto v prvi obravnavi potrdil dopolnjen osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta Revoz (OPPN Revoz). Trenutno veljavni Lokacijski načrt Revoz investitorju ne omogoča v celoti prilagajanja hitro spreminjajočim se tržnim razmeram in potrebam. Zato se je investitor odločil za financiranje novega OPPN, s katerim mu bo omogočena večja fleksibilnost, tako glede možnih programov, kot tudi prostorskih pogojev za gradnjo objektov in potrebnih spremljajočih ureditev na območju tovarne Revoz.

Svetniki so se na seji seznanili tudi z oceno izvajanja občinskega programa varnosti Mestne občine Novo mesto za leto 2014. Glede na statistične podatke policija ocenjuje, da je bilo celotno stanje varnosti v letu 2014 v primerjavi z letom 2013 dobro. Mestno redarstvo leto 2014, v primerjavi s preteklimi leti, prav tako ocenjuje kot dobro. Predvsem so občinski redarji večˇ delovali preventivno na vseh ostalih področjih nadzora, ki jim jih nalaga zakonodaja (varnost občinskih javnih poti in rekreacijskih površin, pretočnosti intervencijskih poti, varnosti zgradb in drugih objektov kulturne dediščine, varstvo okolja ipd.) in s tem prispevali k izboljšanju varnosti in k povečanju občutka varnosti.

Občinski svet Mestne občine Novo mesto se je v zaključku seje seznanil z informacijo, da je, na podlagi pridobljenih mnenj s strani Računskega sodišča RS in s strani Ministrstva za javno upravo oz. Sluzˇbe za lokalno samoupravo, Nadzorni odbor Mestne občine Novo mesto pristojen za nadzor nad celotnim poslovanjem vseh pravnih oseb, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto. Občinski svet poziva Svet zavoda Zdravstvenega doma Novo mesto, da se opredeli do ravnanja zavoda v zvezi z nadzorom Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto.

Svetnice in svetniki so ob zaključku seje med drugim še predlagali, da Mestna občina Novo mesto z odstranitvijo nekaterih dotrajanih barak poskrbi za ureditev prostorov okoli mestnih naselij, uvede novo linijo Mestnega potniškega prometa, ki bo peljala direktno v Brezov log, poskrbi za nadkritje vhoda v Osnovno šolo Center, kjer se v primeru slabega vremena zadržujejo šolarji, uvede začetno brezplačno uro parkiranja na novih parkiriščih pri Zdravstvenem domu Novo mesto, vzpostavi center za zbiranje odpadnih oblačil in obutve ter na območju Športnega parka Loka uredi podlago, ki bo omogočala uporabo zunanjega fitnesa tudi v slabem vremenu.

Naslednja seja bo predvidoma potekala 17. decembra 2015.