srce Svet24.si

Tedenski horoskop: nastopil je pravi čas, da vsak...

nataša-fidler Svet24.si

Nataša Fidler Mis: Ljudje morajo imeti možnost ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Robert Golob Reporter.si

Če po krivem Golobu kdo podtika balkanske posle, ...

komar Ekipa24.si

Zaledenela je kri! Slovenska skakalka po doskoku ...

Zelenski se bo vključil v festival v soboto, 11. februarja Odkrito.si

Ker Sanremo ostaja Sanremo ... Ali pač?

maze shiffrin pm Ekipa24.si

Še vedno mislim, da si ti ena ... Shiffrinova o ...

Novice Novo mesto

Inšpekcija lani zaradi kršitev zaprla tudi mesnico v Novem mestu

Piše: STA

Čas objave:
17.02.2020 18:06

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v lanskem nadzoru 110 mesnih obratov, kar je okoli četrtino vseh v Sloveniji, 62 kršiteljem spisala odločbe, štiri obrate pa je morala zaradi hujših kršitev zapreti. Kršitelji so nepravilnosti sicer medtem že odpravili, poroča spletni portal 24ur.com.

Pri hujših kršiteljih so med drugim našli umazano posodo in pribor za pripravo mesnih izdelkov, insekte na delovnih površinah, umazane hladilnike, živila s pretečenim rokom uporabe, plesnive prostore, mišje iztrebke, poroča portal, ki je na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobil inšpekcijske zapisnike o nadzoru mesnih obratov, ki so ga inšpektorji izvedli lani.

Med obrati, katerih zaprtje je odredila inšpekcija, je bila tudi trgovina v Novem mestu.

V Novem mestu so med drugim odkrili plesen na različnih mestih, pomivalna korita in pipe so bili obloženi z ostanki stare umazanije, maščobe in vodnim kamnom, tako noži kot sekira so bili korodirani in umazani z organskimi odpadki, police in zabojčki, kjer so odmrzovali meso, so bili umazani in zamaščeni, na policah je bil posušen mrčes.

V Škofijah so med drugim odkrili, da so pomožni prostori, kjer se izvaja proizvodnja mesnih pripravkov, v nezadovoljivem higiensko-tehničnem stanju. V istem prostoru so bili tako hladilniki, pomivalno korito, delavne mize in tnalo za razrez mesa kot plastični zaboji za odpremo mesa, v tem prostoru so tudi zbirali živalske stranske proizvode, hranili sode z vinom in plastične steklenice za vino.

V Kungoti so bili zaradi slabe higiene sporni med drugim prodajni prostori, garderoba, hladilnica za sveže meso, stranišče, razsekovalnica, prostor za začimbe. V prostoru predelave mesa so stali stroji, ki so bili umazani, iz njih se je luščila barva.

V Ljutomeru so prav tako ugotovili neustrezno higiensko stanje prostorov, opreme, naprav in pribora, ki prihajajo v stik z živili. Poleg tega v mesnici niso zagotavljali sledljivosti živil.

Pri večini ostalih kršiteljev je šlo za nevzorčenje mesa in prostorov, neustrezno označevanje mesa in nezagotavljanje sledljivosti mesa. A inšpektorji so v teh primerih presodili, da kršitve niso bile tako hude, da bi mesnice zaprli.

Vsi štirje kršitelji, ki so jim inšpektorji zaprli mesne obrate, zdaj že obratujejo, saj so nepravilnosti odpravili. Tudi ostali so že uredili, kar so jim naročili inšpektorji.