Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

INTERVJU: Novomeški slikar Jože Kotar v evropske prestižne galerije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.08.2016 06:37

Včeraj je bila objavljena obsežna predstavitev dolenjskega slikarja Jožeta Kotarja v zelo prestižni italijanski reviji " Biancoscuro Art Magazine" podjetja Liberamenti iz Pavie v Italiji.

Slikarja Kotarja je Vicenzo Chetta, urednik in lastnik podjetja Liberamenti prvič srečal v Innsbrucku, na veliki mednarodni razstavi leta 2013, ko je njegova dela razstavljal galerist Bhertrand Kass iz Avstrije. Povabil ga je v Italijo na Pavi Art 2014, kjer je bil Kotar s svojo figurativno umetnostjo opažen med evropskimi galeristi. Istega leta ga francoski galerist A. Russo povabil v Louvre na Contemporary Art, vendar sta bila pot in zavarovanje del previsoka cena za udeležbo. Revija Biancoscuro in njen lastnik Chetta je slikarju vseskozi sledil. Kotar je medtem dobil še dve prestižni nagradi - Arte Coseano 2014 in 2015, in po vsej verjetnosti ob pomoči očeta Francesco Chetta, ( ki veliko sodeluje z znanim italijanskim kritikom Vittorio Sgarby) ga, kasneje poklical in izrazil željo, da bi predstavili Kotarjevo likovno pot v Italiji.

Tako naj bi slikar Jože Kotar, verjetno že 27. oktobra letos razstavljal v Hotel de Paris v Monte Carlu in kasneje na Art Basel CH. Z velikimi besedami je na začetku članka predstavljen kot velik umetnik, slikar - Jože Kotar meravigliosa luce.

Jože Kotar že od svojega 25. leta, ko je bil v Parizu, do danes, brez vsakršne denarne podpore, samoniklo in vztrajno, dela, slika in razstavlja. Od danes naprej tudi na najvišjem evropskem umetniškem parketu. Tako kot je dejal znan slovenski likovni kritik Franc Zalar in dekan zagrebške likovne akademije Josip Vasilije Jordan " Slikar Jože Kotar nas že z naslednjo razstavo zna presenetiti. Ne bo to nobeno čudo, če bo to v Parizu ali Milanu."

http://biancoscuro.it/site/biancoscuro-art-magazine-line-numero-17-giugno-luglio-2016/

1. del pogovora z Jožetom Kotarjem


2. del pogovora z Jožetom Kotarjem