ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

par Dobra karma

5 zlatih nasvetov, ki vam lahko rešijo ...

Žiga Gabrovec Njena.si

Finalist MasterChefa zvezda novega videospota

Novice Straža

Iz Straže proti Petrinji odpeljal konvoj lesa

Piše: STA

Čas objave:
03.03.2021 10:54

S parkirišča nekdanjega podjetja Novoles v Straži pri Novem mestu je na pot proti Hrvaški danes krenilo devet tovornjakov vlačilcev z v Sloveniji zbranim podarjenim gradbenim žaganim lesom, ki ga bodo uporabili pri popotresni obnovi hrvaške Petrinje. Omenjeno humanitarno pomoč so zbrali člani Slovenskega lesnega združenja Sloles.

Zbrani gradbeni les so simbolično predali hrvaškemu veleposlaniku v Sloveniji Borisu Grigiću. Predaje so se udeležili še minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman, glavni direktor družbe Slovenski državni gozdovi Robert Tomazin, predstavniki združenja Sloles in drugi.

Grigić je ob predaji ocenil, da je slovenska pomoč Hrvaški izredno pomembna in da je Slovenija ob potresih v Petrinji ter Banovini na pomoč priskočila med prvimi. Gre tudi za dejanje, ki bo pomagalo okrepiti medsebojno državno sodelovanje, medsosedske odnose in reševanje nekaterih še odprtih vprašanj, je še poudaril.

Podgoršek je ocenil, da je podarjenih 300 kubičnih metrov žaganega lesa dokaz, da znajo Slovenci nekaj narediti skupaj. Gre tudi za dokaz, da sosedje prvi priskočijo na pomoč in pomagajo, Slovenci pa vse od prvega potresa na Hrvaškem dokazujejo, da so dobri sosedje, je še menil minister.


Cudermanova je izpostavila, da so na gospodarskem ministrstvu ponosni na slovensko lesno industrijo. Ponosni so tudi na vse člene slovenske lesne verige, ki so v teh, po njenem težkih časih, zmogli zbrati toliko pomoči. S to bo sicer možno obnoviti med 180 in 200 hiš, je še povedala.

Po podatkih združenja Sloles so se humanitarni akciji zbiranja lesa poleg članov z območij Koroške, Savinjske, Notranjske, Gorenjske in Dolenjske pridružili tudi nekateri nečlani in podjetje Slovenski državni gozdovi s hčerinskim podjetjem Snežnik.

Zbrali so skupaj približno 370 kubičnih metrov lesa, ki ga bodo lahko prebivalci območja Petrinje in Siska uporabili pri prenovi ostrešij.

Humanitarni konvoj podarjenih lesnih polizdelkov in izdelkov je proti mejnemu prehodu Obrežje odpeljal ob približno 9.30. Tam se mu bodo pridružili predstavniki Hrvatskega drvnega klastra in Civilne zaščite Republike Hrvaške ter ga pospremili do Petrinje.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek

O donaciji lesa za Hrvaško


Sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman

O pomoči Hrvaški


Hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić

O potresu na Hrvaškem, meddržavnem sodelovanju in slovenski pomoči