kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Mirna

Izgradnja krožišča na začetku Mirne še en korak do obvoznice

Piše: R.K.

Čas objave:
02.12.2021 15:31

Izbrani izvajalec del je zaključil z rušenjem in odstranitvijo edinega stanovanjskega objekta na trasi načrtovane prestavljene regionalne ceste R1-215 skozi Mirno, t. i. obvoznice. Državni projekt, o katerem se na Mirni govori že skoraj pet desetletij, se je tako začel uresničevati.

»Zadovoljen sem, da so bila dela opravljena v predvidenem roku. Izvajalcu je bilo naklonjeno tudi vreme, prvi dan smo imeli nekaj zastojev, sicer pa je vse skupaj minilo brez posebnosti. Rušitev te hiše je prvi korak pri prestavitvi regionalne ceste skozi Mirno, t. i. obvoznice, ki je viden tudi navzven. Vsa dosedanja prizadevanja in dogovori so namreč potekali bolj med lastniki zemljišč in državo kot investitorjem, občina pa je ves čas aktivno sodelovala in se vključevala v postopke, da smo tako zagotavljali, da se postopki z malimi koraki premikajo naprej. Naslednji korak bo izgradnja krožišča na vhodu na Mirno – po načrtih naj bi se to zgodilo prihodnje leto, v drugi polovici leta,« pravi župan Občine Mirna Dušan Skerbiš. 

Prede nekaj meseci, ob praznovanju občinskega praznika, je državni sekretar na ministrstvu


za infrastrukturo Aleš Mihelič med drugim napovedal: »Obvoznica Mirna postaja realnost. V zadnjem času zgolj še ugotavljamo, kako priti do projekta čim prej. Pospešeno izvajamo postopke odkupov zemljišč, projektiranja oziroma pridobivanja gradbenega dovoljenja. Nadejamo si, če bo vse posreči, da ob koncu letošnjega leta izvedemo razpis za izbor izvajalca in da že v prvi polovici naslednjega leta zapičimo prvo lopato.« 

Prestavitev regionalne ceste R1-215 je državni projekt. Skupna dolžina bodoče ceste je 1.750 metrov, od tega na območju občine Mirna 1.300 metrov (74,3 odstotkov) in na območju občine Šentrupert 450 metrov (25,7 odstotkov). Skupna širina ceste bo 8,50 metrov, na trasi bodo trije mostovi in sedem cevnih prepustov, predvidena so tudi tri krožišča. Prvo bo urejena na vstopu na Mirno s trebanjske smeri, prav tu, kjer so podrli stanovanjski objekt. Z novo cesto bo pomembno razbremenjeno eno najbolj ozkih grl na državni cesti med Trebnjem in Sevnico – kamniti mirnski most, cesta pa bo pomembna pridobitev za gospodarstvo v kraju in celotni dolini, saj bo omogočila boljšo pretočnost prometa in hitrejšo povezavo med gospodarskimi subjekti in avtocesto.

Dušan Skerbiš po odstranitvi hiše in pred novim korakom do obvoznice


Aleš Mihelič o obvoznici