Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Izmenjava domačih semen in predavanje o biodinamiki

Piše: R.K.

Čas objave:
14.10.2021 06:00

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto danes v sklopu projekta Knjižnica semen pripravljajo izmenjevalnico domačih semen ter predavanje o biodinamiki in vzgoji semen.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so v začetku leta vzpostavili Knjižnico semen, katere glavni namen je brezplačna izmenjava domačih semen in deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena. Hkrati v sklopu projekta pripravljajo tudi raznovrstne aktivnosti, s katerimi opozarjajo na pomen samooskrbe, sonaravnega vrtnarjenja in ohranjanja avtohtonih vrst rastlin.

knjižnica-semen
Knjižnica semen
Knjižnica Mirana Jarca

Ob zaključku vrtnarske sezone tako pripravljajo izmenjavo domačih semen, ki bo potekala danes od 11. do 17. ure v Parku Rastoče knjige ob knjižnici, v primeru slabega vremena pa na ploščadi pri vhodu na Oddelek za mladino. Možno se bo včlaniti v Knjižnico semen, si izposoditi semena iz Knjižnice semen in si izmenjati semena, ki ste jih pridelali na domačih vrtovih. Vsi, ki se boste včlanili v Knjižnico semen in v njej aktivno sodelovali, boste v letošnjem letu oproščeni članarine v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

izmenjava sadik
Fotografija je simbolična
Pixabay

Za vrtnarje je še pred zimskim počitkom pomembno poskrbeti, da bodo imeli za prihodnjo sezono dovolj kakovostnih semen, kar zahteva pravilno izbiro plodov, obdelavo in shranjevanje. Iz omenjenega razloga isti dan ob 18. uri vse, ki želite izvedeti več o biodinamični metodi vrtnarjenja, vabijo še na predavanje Majde Hriberšek iz društva Ajda Posavje z naslovom Biodinamična metoda in vzgoja semen. Biodinamičen način pridelave hrane je nadgradnja ekološke pridelave hrane in edina metoda, ki zemlje ne izčrpava. Z upoštevanjem biodinamičnih načel rastlina razvije vse kakovosti in sestavine, ki jih človeško telo potrebuje. Vsi, ki vas zanima vrtnarjenje ter imate domača in avtohtona semena, vabljeni, da se jim pridružite.

Projekt Knjižnica semen je bil zasnovan po vzoru Goriške knjižnice Franceta Bevka, ki je s Knjižnico semen kot prva začela leta 2019. V Knjižnici semen si lahko brezplačno izposodite domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico. Namenjena je vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda. Knjižnica semen deluje od začetka februarja do konca oktobra in se nahaja v preddverju novomeške knjižnice. Več o novomeški Knjižnici semen lahko preberete na spletni strani knjižnice.