Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Izpostavili težave z duševnim zdravjem med mladimi

Piše: R.K.

Čas objave:
08.04.2022 10:54

V Mladinskem centru Brežice je včeraj potekalo drugo regijsko posvetovanje za pripravo Resolucije o Nacionalnem programu za mladino

Mladi so na drugem regijskem posvetu za pripravo Resolucije o Nacionalnem programu za mladino v Brežicah izpostavili težave z duševnim zdravjem med mladimi, okoljsko problematiko in pomanjkanje kakovostnih delovnih mest ter predlagali reševanje problema duševnega zdravja na sistemskem nivoju ter povezavo med trajnostjo in zaposlovanjem. Izpostavili so tudi, da se pogosto ne slišijo slišane, ter da bi bilo za spremembe potrebno začeti razmišljati izven trenutnih okvirov.

Udeleženci srečanja so najprej prisluhnili uvodni predstavitvi NPM in pomena sistematičnega vključevanja mladih in ključnih deležnikov v mladinskem sektorju v proces sooblikovanja tega dokumenta, ko bodo v medsebojnih razpravah in v dialogu z odločevalci obravnavali aktualne izzive in iskali rešitve. Nagovoril jih je sekretar Urada RS za mladino mag. Andraž Zgonc ter jih spodbudil k neprekinjenemu dialogu z odločevalci pri naslavljanju aktualnih izzivov mladih ter skupnem iskanju rešitev. Katra Kozinc z nacionalne agencije Movit jim je predstavila programa ERASMUS+ Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota za mlade.

Nato je 38 udeležencev srečanja po metodologiji svetovne kavarne in po načelu viharjenja možganov obravnavalo sedem aktualnih tem: izobraževanje (formalno in neformalno-mladinski sektor); zaposlovanje in podjetništvo; bivanjske razmere mladih; zdravje in dobro počutje (tudi šport); okolje in trajnost; mladi in družba ter pomen mladinskega sektorja; ter kultura, ustvarjalnost, dediščina in mediji. Oblikovali so sklepe, ki so jih v zadnjem delu srečanja predstavili odločevalcem in z njimi razpravljali o aktualnih izzivih ter možnostih za rešitve.


Ker je temeljni cilj NPM zagotoviti medsektorsko usklajen pristop do problemov, s katerimi se soočajo mladi, so se posveta udeležili tako predstavniki lokalnih skupnosti kot nacionalnih institucij. Dialog z mladimi pa so vzpostavili direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores, ki je poudarila da jo veseli veliko število mladih, ki se odzivajo na regijske posvete. »Verjamemo, da bomo iz vseh 12 srečanj dobili konkretne in dobre usmeritve, ki se bodo izražale v nacionalnem programu za mladino.«

Prisotne so bile tudi Urška Kovač Zlobko iz sektorja za zaposlovanje z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Urška Erklavec z Ministrstva za zdravje in Vesna Kržan s področja mladine na oddelku za družbene dejavnosti Občine Brežice, ki so z mladimi vstopile v dialog in naslovile težave na področju duševnega zdravja in iskanja prve zaposlitve.

Mladi v Brežicah so najbolj izpostavili problematiko duševnega zdravja in predlagali reševanje na sistemskem nivoju, pa tudi vključevanje tematike v sistematske preglede Prav tako so na področju zdravja mladih izpostavili spolnost – mladi v šoli ne dobijo dovolj informacij o preventivi pred spolno prenosljivimi boleznimi in preseganja spolnih vlog, saj so informacije pogosto podane s strani zelo medikaliziranega diskurza. Naslednja tematika, ki je pri mladih vzbudila veliko zanimanja in pobud je bila tematika okolja in trajnosti – izpostavili so problem napačno zastavljenega trajnostnega kmetijstva, pretirane pozidave, prevelike navezanosti Slovencev na avtomobile … Predlagali so povezavo med trajnostjo in zaposlovanjem, torej zelene poklice, ter smiselne investicije v javni prevoz. Na področju zaposlovanja so poudarili, da v resnici pogrešajo kakovostna delovna mesta.

Po intenzivni razpravi so tako mladi kot odločevalci prišli do zaključka, da obe strani potrebujeta še več takih priložnosti za spodbujanje strpnega in konstruktivnega dialoga za večje medsebojno razumevanje.