testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Ribnica

Janez Debeljak je dajal duha ribniški dolini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.11.2012 10:37

Ob 80 obletnici rojstva Janeza Debeljaka, Korenovega, profesorja slavista na osnovni šoli v Ribnici, javnega in kulturnega delavca, ki je močno zaznamoval duhovni utrip Ribniške doline v drugi polovici dvajsetega stoletja, je sinoči v Rokodelskem centru Muzejsko društvo Ribnica pripravilo pogovor s člani Janezove družine in nekaterimi njegovimi tesnimi sodelavci.

Slednji so v poldrugi uri so v kratkih orisih osvetlil pomen njegovega pedagoškega in družbeno kulturnega dela za podobo doline suhe robe v katero je bil v Retjah pri Velikih Laščah rojeni Debeljak navezan s vsemi svojimi čutili.

Svoje sledi je pustil tudi v likovni umetnosti, glasbi in drugih različicah kulture , izstopal je tudi s prepoznavnimi organizacijskimi sposobnostmi, vselej pa se je odmikal od sicer cenjena populizma, kar je njegova zagotovo največja olika, je poudaril dr. Jure Mikuž.

Muzejsko društvo Ribnica bo v ob koncu prihodnjega leta izdalo zbornik Janeza Debeljaka. Tanja, Janezova družica in sodelavka na osnovni šoli, je razkrila veliko željo moža, ki je umrl leta 2005, po ureditvi Parka kulturnikov za zidovi ribniškega gradu.

Moderator večera , sicer tudi Janezov tesen sodelavec Stane Klun , je k pogovoru povabil še Bernardo Kogovšek in Staneta Škrabca, ki sta prav tako razkrila utrinke iz časa, ko sta sodelovala s profesorjem, ki je bil zaslužen tudi za organiziran začetek ribniškega sejma, prevoz bale po Ribniško, Likovne kolonije, priprave knjige o 900 letnici Ribnice in o še mnogo čem.