profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

rtvs rtv slovenija m24 Reporter.si

Golob obžaluje, ker se RTVS ni lotil politično ...

leotta 2 Ekipa24.si

Noseča in zelo vroča: Oboževalci kar ne morejo ...

Lucijan Lipovšek Njena.si

MasterChef: Lucijan se je vrnil v objem svojega ...

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Novice Ribnica

Janez Debeljak je dajal duha ribniški dolini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.11.2012 10:37

Ob 80 obletnici rojstva Janeza Debeljaka, Korenovega, profesorja slavista na osnovni šoli v Ribnici, javnega in kulturnega delavca, ki je močno zaznamoval duhovni utrip Ribniške doline v drugi polovici dvajsetega stoletja, je sinoči v Rokodelskem centru Muzejsko društvo Ribnica pripravilo pogovor s člani Janezove družine in nekaterimi njegovimi tesnimi sodelavci.

Slednji so v poldrugi uri so v kratkih orisih osvetlil pomen njegovega pedagoškega in družbeno kulturnega dela za podobo doline suhe robe v katero je bil v Retjah pri Velikih Laščah rojeni Debeljak navezan s vsemi svojimi čutili.

Svoje sledi je pustil tudi v likovni umetnosti, glasbi in drugih različicah kulture , izstopal je tudi s prepoznavnimi organizacijskimi sposobnostmi, vselej pa se je odmikal od sicer cenjena populizma, kar je njegova zagotovo največja olika, je poudaril dr. Jure Mikuž.

Muzejsko društvo Ribnica bo v ob koncu prihodnjega leta izdalo zbornik Janeza Debeljaka. Tanja, Janezova družica in sodelavka na osnovni šoli, je razkrila veliko željo moža, ki je umrl leta 2005, po ureditvi Parka kulturnikov za zidovi ribniškega gradu.

Moderator večera , sicer tudi Janezov tesen sodelavec Stane Klun , je k pogovoru povabil še Bernardo Kogovšek in Staneta Škrabca, ki sta prav tako razkrila utrinke iz časa, ko sta sodelovala s profesorjem, ki je bil zaslužen tudi za organiziran začetek ribniškega sejma, prevoz bale po Ribniško, Likovne kolonije, priprave knjige o 900 letnici Ribnice in o še mnogo čem.