kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Janša ob regijskem obisku vlade tudi v Krki in novomeški škofiji

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2021 20:06

V okviru današnjega vladnega obiska v jugovzhodni Sloveniji so ministri na delovnem posvetu v Ribnici govorili o projektih v regiji, precej pozornosti pa namenili infrastrukturnim projektom, migracijam, romskim vprašanjem in digitalizaciji. Premier Janez Janša je med drugim obiskal družbo Krka in novomeško škofijo.

Na delovnem posvetu je ministrsko ekipo pozdravil ribniški župan Samo Pogorelec. Zahvalil se je vladi za posluh, ki ga ima do občin. Ob tem je predvsem izpostavil višjo povprečnino in dejstvo, da je vlada prepoznala pomen občin.

Srečanje v Ribnici
Srečanje v Ribnici
Urad predsednika vlade
"Pri prejšnjih vladah sem pogrešal to operativnost in zavedanje, da so župani in občine tisti, ki oplemenitijo denar in sredstva za ljudi," so županove besede povzeli v sporočilu za javnost kabineta predsednika vlade. Prav tako se je vladi zahvalil za izpogajana nepovratna sredstva in izrazil upanje, da bo vlada imela posluh pri deležih sofinanciranja.


Na delovnem posvetu so ministri govorili predvsem o projektih v regiji na področju dolgotrajne oskrbe, pravosodja, kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnosti, izobraževanja, kulture, notranjih zadev, kmetijstva, zdravstva, upravnih storitev.

Predsednik vlade Janez Janša
Predsednik vlade Janez Janša
Urad predsednika vlade

Precej pozornosti je vlada namenila digitalizaciji. Trenutno poteka javni razpis za gradnjo odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije (GOŠO 5). V regiji jugovzhodna Slovenija je namreč ugotovljenih 1869 tako imenovanih belih lis in z GOŠO 5 jih bomo pokrili več kot 60 odstotkov, so zapisali.

Premier Janša je nato obiskal podjetje Keko - Oprema v Žužemberku, kjer je z vodstvom podjetja spregovoril o izzivih, s katerimi se podjetje srečuje v koronski krizi. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in razvojem materialov in opreme za večplastno proizvodnjo elektronskih komponent, drugo opremo za proizvodnjo elektronskih komponent in po meri izdelano oprema za avtomatizacijo procesa. Vodstvo podjetja, ki je usmerjeno predvsem na globalne trge, je v pogovorih izpostavilo težave na področju dobave čipov in pomen ustrezno izobražene delovne sile.

Obisk podjetja KEKO - OPREMA v Žužemberku
Obisk podjetja KEKO - OPREMA v Žužemberku
Urad predsednika vlade

Predsednik vlade se je srečal tudi z žužemberškim županom Jožetom Papežem, s katerim sta govorila predvsem o vprašanju vodooskrbe v žužemberški občini in pomembnih infrastrukturnih projektih.

V nadaljevanju se je Janša srečal s predsednikom uprave družbe Krka Jožetom Colaričem, govorila sta o poslovanju družbe Krka. Na novomeški škofiji pa se je sestal s škofom Andrejem Sajetom in njegovimi sodelavci. Srečanje je bilo namenjeno pogovoru o delovanju škofije, načrtih škofije za prihodnost in o Cerkvi na Slovenskem.

Obisk na novomeški škofiji
Obisk na novomeški škofiji
Urad predsednika vlade


Regijski obisk je vlada sklenila na javni tribuni o razvoju regije v Novem mestu.