Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Januarja poletne počitnice rezervira največ Slovencev

Piše: /oglasno sporočilo/

Čas objave:
13.01.2020 13:51

Počitniške navade Slovencev se spreminjajo. Če so še pred leti vsi iskali ugodne Last minute aranžmaje, se je zadnja leta to postavilo »na glavo«. Večina Slovencev poletne počitnice rezervira že v januarju in si tako zagotovi to, kar resnično želi. Izkoristi pa tudi ugodne First Minute cene.

V Turistični agenciji Sonček že tretje leto zapored ugotavljajo, da je zanje januar najbolj »delovni« mesec. Njihovi potniki zadnje dni pogosto sprašujejo, če bodo nadomeščeni Adriini čarterji, zato nekaj besed tudi o tem.

Še nekaj let nazaj, so v turističnih agencijah in na spletnih straneh Slovenci v lovu za dobro ceno odlašali z rezervacijo počitnic vse do nekaj tednov, ali celo dni, pred odhodom na dopust. Marsikomu se je računica izšla, vse več pa je bilo takšnih, ki niso dobili tega, kar so pričakovali. Za ponudbe v zadnjem hipu, popularno imenovane tudi Last minute ponudbe, je značilno, da gre za kapacitete, ki so ostale. Torej posebnosti, kot so npr. družinske sobe ali apartmaji v bližini plaže, niso več na voljo. Nižja cena je neke vrste razprodaja, katere namen je, da se proda vse, kar je še ostalo.

kremicaXs.jpg
First minute
Foto: Turistična agencija Sonček

Ravno obratno pa je popust za zgodnjo rezervacijo ali First minute oblikovan v želji vzpodbuditi trg k čimprejšnji rezervaciji. Pomladni meseci so za hotelirje že prvi pokazatelji uspešnosti sezone in njihova nadaljnja politika cen je precej odvisna do njih. S hitrimi vplačili pa si mnogi hotelirji zagotovijo tudi zagonska sredstva za odprtje čez zimo zaprtih hotelov. Potniki, ki rezervirajo hitro, so cenjeni in praviloma vedno nagrajeni z boljšimi kapacitetami. Cene takšnih aranžmajev pa so lahko tudi do tretjine nižje, kot redne cene. Največji popusti so na voljo do konca meseca januarja, potem pa se le-ti zmanjšujejo tja do konca marca.

Nataša Jeza Kotnik, vodja marketinga v Turistični agenciji Sonček: »Tudi letos beležimo odlične rezultate v obdobju First minute. Prve rezervacije za poletje smo začeli sprejemati že jeseni, največ pa jih bo seveda v mesecu januarju. Ta trend se viša že zadnjih pet let, že tretje leto zapored pa ugotavljamo, da je za nas januar najbolj »delovni« mesec. Zanimivo je, da število rezervacij v januarju za več kot polovico presega junij, ki je včasih veljal za najmočnejši mesec.«

Letos slovenske turistične agencije čakajo še novi izzivi s spremembo letalskega prevoznika čarterskih poletov z Brnika zaradi Adrie Airways, ki je končala v stečaju. Agencije zagotavljajo, da so vnovzpostavljene vse zveze z najljubšimi sredozemskimi turističnimi destinacijami z drugimi prevozniki. Na letališču Janeza Pučnika Ljubljana ne pričakujejo nič manj gneče kot v preteklih letih. Seveda pa je tu še ponudba tujih organizatorjev potovanj, ki jih naše agencije tudi ponujajo, bodisi z leti iz Ljubljane, bodisi iz bližnjih letališč čez mejo.