Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Šentjernej

VIDEO: Je Gorenje Gradišče požarno ogroženo?

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.05.2018 14:46

Iz vasi Gorenje Gradišče pri Šentjerneju so se nam oglasili vaščani, ki že vrsto let opozarjajo na požarno ogroženost vasi.

Kot so zapisali v pismu, s katerim so se obrnili na nas, imajo na koncu vasi v zgornjem delu v smeri Šentjerneja samo en podzemni hidrant. Na nevarnost požarne ogroženosti vasi opozarjajo odgovorne že 20 let, a se do danes ni spremenilo nič.

Zdaj so odločeni, da tako ali drugače težavo rešijo oz. zanjo zahtevajo ukrepanje odgovornih. Zbrali so podpise krajanov, seznam pa z ostalo potrebno dokumentacijo februarja letos poslali na občino Šentjernej višjemu referentu Janezu Hrovatu, ki je na občini zadolžen za področje varstva okolja, komunalnih dejavnosti, urejanja prometa in ostale infrastrukture. Odgovora ni bilo. Poslano so naslovili tudi na Komunalo Novo mesto, od koder pa so dobili odgovor, da lahko nadzemne hidrante postavijo zelo hitro, seveda pa mora to odobrit plačnik – v tem primeru občina. Krajani pravijo, da na občini Hrovata ne uspejo dobiti po telefonu, ves čas naj bi se izgovarjal na sestanke. Na klice se ne oglaša, niti jih vse do danes ne pokliče nazaj. Ker si krajani želijo urediti ta problem, so se obrnili tudi na župana občine Šentjernej Radka Luzarja. Ta težav ne vidi, pravi, da je potrebno pridobiti le strokovno mnenje gasilcev v Maharovcu. Maharovški gasilci se srečujejo s težavo počenega zunanjega hidranta, na kar so občino že opozorili, zato s težavo iz vasi Gorenje Gradišče ne upajo na plano. Gasilci so enemu od vaščanov pojasnili, da so samo društvo in prostovoljno pomagajo pri gašenju in pomoči pri naravnih nesrečah. Povedali so, da nimajo strokovno usposobljene osebe, ki bi se ukvarjala s tovrstnimi problemi, ki so v pristojnosti občine. Že tako je denarja za njihovo dejavnost iz leta v leto manj.

Eden od vaščanov pravi, da je pred leti gorelo v vasi v Gorenjem Gradišču, gospodarsko poslopje so ognjeni zublji uničili prav zato, ker v bližini ni bilo nobenega hidranta. Ker prihaja poletje in se bo bližnji potok Pendirjevka precej »izsušil«, se bojijo najhujšega. Kaj če v kakšno poslopje udari strela? Kako oz. s čim bodo pogasili morebitni ogenj.

Vaščani pravijo, da se vrtijo v začaranem krogu, prav vsak od vpletenih pa prelaga krivdo na drugega – od Komunale Novo mesto, do Občine Šentjernej, ukrepa pa nihče. Ali res ni nikomur mar za požarno varnost v vasi? Se mora res zgoditi najhujše, da bo problem dobil rešitev? Zakaj morajo vaščani živeti v nenehnem strahu? Vse to so vprašanja, ki ne dobijo odgovorov. Občina je dolžna pomagati pri zagotavljanju varnosti domov in imetja pred ognjem in ostalimi katastrofami, ki v trenutku lahko posamezniku vzamejo dom, premoženje, celo življenje. Na koga se bodo odgovorni zgovarjali, če se zgodi kaj hudega?

V Gorenjem Gradišču pri Šentjerneju potok v letnih mesecih skoraj presahne. Tam je nastalo novo naselje okoli desetih hiš in zelo blizu njih poteka trasa voda za možno izgradnjo hidranta. Vaščan, ki je lastnik parcele, bi postavitev dovolil na parceli približno 10 m od bližnje ceste, kjer je omogočen prehod z gasilskimi vozili. Tamkajšnji krajani so zato prepričani, da bi težavo lahko v trenutku z relativno majhnim denarjem rešili - tako kot so to storili v drugih vaseh šentjernejske občine. Bo rešitev težave z mrtve točke res morala premakniti tragedija?