lev Dobra karma

8. 8. je galaktični dogodek leta, vpliv bo trajal...

bojana ivanovic 3 Svet24.si

Bojana Ivanović ve, kako je na dnu in kako ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Novice Trebnje

Je tudi Kastelic gotof?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.11.2012 16:16

Organizatorjem Facebook strani se je k pozivu za odstop pravnomočno obsojenega in koruptivnega trebanjskega župana Alojzija Kastelica pridružilo že 636 podpornikov oziroma všečkov. Objavili so tudi njegov plakat GOTOV JE! O klientelizmu in korupciji pa pišejo v glasilu Glas Trebnje.

Novinarji in snemalci iz skoraj vseh medijev iz Slovenije so spet preplavili občino Trebnje. Največ njihovih vprašanj, ki jih zastavljajo poznavalcem in Trebanjcem je: »Pa zakaj sploh ta človek noče odstopiti? Saj je bil pravnomočno obsojen za več kaznivih dejanj, ki jih je storil kot župan! Protikorupcijska komisija pa je ugotovila njegovo koruptivnost v različnih postopkih! Kaj je vzrok temu, da noče odstopiti?«

Vzrokov je več, predvsem pa so na njegov »(ne)odstop« zelo vplivni »strici in teta« iz ozadja. Kastelica v Trebnjem podpirajo samo še tisti, ki imajo kakšne osebne koristi od tega, ali pa so skupaj z njim vpeti v njegova koruptivna ravnanja. Politične stranke na državni ravni SDS, SLS, NSI in DL Kastelica prav gotovo ne podpirajo, saj imajo te stranke v svojih dokumentih zapisana stališča, da »morajo pravnomočno obsojeni javni funkcionarji odstopiti s svojih položajev«. Če bi bil Kastelic npr. poslanec in bi imel takšno preteklost, kot jo ima kot župan (kazniva dejanja, korupcija...), bi ga Janša (SDS), Žerjav (SLS), Virant (DL) ali Novakova (NSI) že zdavnaj "skinili" s funkcije ali bi ga dali v "oslovsko klop" v državnem zboru!

Pravnomočno obsojeni in koruptivni Alojzij Kastelic je v svojstvu župana in predsednika Županove liste za razvoj (ŽLR, na listi je ostal sam), v največji tajnosti (zakon pa določa: »delo občinskih organov je javno«), podpisal koalicijsko pogodbo z oznako DOKUMENT Z OZNAKO ZAUPNO, s predsednico SDS Trebnje Nado Pepelnak (največjo poraženko županskih volitev), predsednikom SLS Trebnje Jožetom Korbarjem, predsednikom NSI Trebnje Marjanom Pavlinom (največjim poražencem lokalnih volitev v občinski svet) in romskim svetnikom Matijom Hočevarjem. S to tajno pogodbo ne bi bilo nič narobe, če ne bi vsebovala šolske primere sistematičnega klientelizma in korupcije, koruptivnih ravnanj in dobesedno: »politikantske ugrabitve občine Trebnje« (prof. dr. Stane Vlaj). Zato je pogodba tudi tako zelo "tajna"!

V 4. členu te tajne pogodbe so si Kastelic in politični gospodje in gospa razdelili ključna strokovna delovna mesta v občinski upravi občine Trebnje in v edinem javnem podjetju v Trebnje. Podžupane (Pepelnak, Prpar) so imenovali kar na predlog SDS in SLS, namesto, da bi župan imenoval podžupane na podlagi zakona, na podlagi njihovih referenc, delavnosti, strokovnosti in podpore na volitvah. Nada Pepelnak je bila na županskih volitvah daleč zadnja in je bila največja poraženka županskih volitev v občini Trebnje. Torej, Kastelic je imenoval podžupanjo, ki pri trebanjskih volivkah in volivcih ne uživa nobene podpore. Prparja pa je Kastelic imenoval na osnovi njegovega nenormalnega pritiska. Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da je znotraj SLS Trebnje počenjal »celega hudiča«, samo zato, ker je hotel za vsako ceno postati podžupan. Torej, Kastelic je v tem mandatu imenoval podžupane na podlagi politične »prisile« in brez njihovih referenc. Zato je podžupanska pisarna na Občini Trebnje največkrat prazna!

To pa še ne bi bilo tako sporno, če si ne bi v tajni pogodbi razdelili tudi strokovne funkcije. Dogovorili so se, da bodo najvažnejšo strokovno funkcijo v občini Trebnje, direktorja občinske uprave, imenovali kar »na predlog N.Si«. In tako se je tudi zgodilo. Ker NSI Trebnje (berite: Marjan Pavlin) iz občine Trebnje ni imel primernega kandidata, so v Trebnje »privlekli« Janeza Pirca, člana NSI iz Žužemberka. Kandidata iz občine Trebnje, ki je po strokovnih kriterijih tričlanske občinske strokovne komisije prejel največ podpore, pa so dobesedno zahrbtno »brcnili v rit«! No, in danes v strokovnem kolegiju Občine Trebnje, ki ga sestavljajo direktor, pravna služba in vodje oddelkov, ni nobenega Trebanjca več! Kaj to pomeni? Občina Trebnje nima župana, ki živi v občini Trebnje, nima ključnih uradniških položajev strokovnih ljudi, ki bi izhajali iz občine Trebnje. Prav tako ni nobenega Trebanjca na ključnih direktorskih mestih v javnih zavodih in v javnem podjetju. Vse to je klientelistična politika Kastelica in njegovih najožjih političnih podpornikov.

Za direktorja javnega podjetja Komunala Trebnje pa so se politično dogovorili, da bodo direktorja imenovali »na predlog ŽLR«, torej na predlog Kastelica, saj ga je večina članov njegove liste zapustila. In kako je Kastelic »kupčkal«? Za direktorja Komunale Trebnje bi »porinil« Jožeta Povšiča, dotedanjega podžupana občine Trebnje. Tako bi sprostil politični pritisk Pavlina, ki je od Kastelica zahteval, da pride za direktorja občinske uprave »njegov« človek iz NSI. Jože Povšič pa je Kastelicu jasno in glasno povedal, da ni kandidat za to funkcijo! Pavlin (največji poraženec lokalnih volitev v občinski svet) pa se je na vse mogoče načine trudil, da bi Povšiča »izrinil« iz kandidature za direktorja občinske uprave. Ko je Povšič videl, kako se Kastelic in njegovi politični podporniki gredo klientelizem, politikantstvo in uničevanje domačih strokovnih delavcev, je pisno umaknil svojo kandidaturo in se (še pravi čas) umaknil od pravnomočno obsojenega in koruptivnega Kastelica.

Pri vseh teh zadevah gre za sistematični klientelizem in »ugrabitev« občine Trebnje v kremplje peščice politikantov, ki nimajo podpore pri volivkah in volivcih občine Trebnje. Prav zaradi takih politikantov je v občini Trebnje toliko napetosti in nezaupanja! Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je za MMC za podoben primer povedala da, »če takšni dogovori med političnimi akterji dejansko obstajajo, bi to pomenilo sistematični klientelizem pri kadrovanju v javnem sektorju v določeni občini. Zaposlitve v občinski upravi, javnih podjetjih in podjetjih v občinski lasti morajo biti izvedene nepristransko, transparentno in ne smejo biti podvržene zasebnim ali političnim interesom, kombinacijam ali kupčkanjem.« Prav to pa so storili politikanti v občini Trebnje s Kastelicem na čelu! »Klientelistično kadrovanje vodi v negativno selekcijo ter ogroža javno premoženje, saj prvo merilo pri takšnem kadrovanju ni kakovost kadrov, temveč njihova pripadnost (član NSI, op.p.). Tovrstno kadrovanje lahko v določenih primerih predstavlja tudi korupcijo.«

Dr. Rajko Pirnat s Pravne fakultete Ljubljana pa je za MMC povedal, da je »temeljni kriterij ta, da se lokalni politiki lahko dogovarjajo za politične funkcije oziroma tiste, kjer imenovanje poteka na podlagi politične diskrecije (npr. za podžupana, op.p.), nikakor pa ne za funkcije in mesta, kjer je potreben javni razpis in se na podlagi preglednih kriterijev izbira najboljšega kandidata ali kandidatko (direktor občinske uprave, direktor javnega podjetja...op.p.). To velja za vsa direktorska mesta v javnih zavodih, javnih podjetjih in mesta v občinski upravi. Dogovarjanje o koruptivnem ravnanju je skrajnje neprimerno in če bi se od tega kaj res zgodilo, je potem res primer korupcije. Dr. Pirnat tudi pove, da je v takem primeru najmanj še »tudi sum zlorabe uradnega položaja oziroma uradne dolžnosti (storitev kaznivega dejanja, op.p.), »saj je takšno ravnanje izrecno prepovedano in jasno: nezakonito.« Je že pravnomočno obsojeni in koruptivni Kastelic tudi v tem primeru storil kaznivo dejanje? Je imenovanje direktorja občinske uprave Janeza Pirca zaradi sistematičnega klientelizma nično?

Vidite, zato pravnomočno obsojeni in koruptivni Kastelic noče odstopiti s funkcije župana občine Trebnje! Podpirajo ga politikanti iz ozadja, ki so jih sicer polna usta nekih političnih floskul o poštenosti in transparentnosti! Kastelic ter politični gospodje in gospa okoli njega! Kje je vaša morala in etika, da takole »nategujete« 12.000 Trebanjcev??? Se  sprašujejo avtorji članka glasila Glas Trebnje.Slika: 4. člen tajne koalicijske pogodbe, v kateri so se pravnomočno obsojeni in kuruptivni Kastelic in najožji politični podporniki klientelistično dogovorili, kako bodo kadrovali direktorja občinske uprave, direktorja javnega podjetja in druge važne kadrovske funkcije v občini Trebnje. Lahko mirno in pošteno zapišemo: pravnomočno obsojena oseba (Kastelic) in osebni poraženci na zadnjih lokalnih volitvah v občini Trebnje (za župana (Pepelnak) in občinski svet (Pavlin)), nezakonito in s sistematičnim klientelizmom tajno kadrujejo najpomembnejše strokovne funkcije v občini Trebnje!


Slika: Podpisniki tajne koalicijske pogodbe (DOKUMENT Z OZNAKO ZAUPNO, glejte na zgoraj desno, v kateri so se v 4. členu dogovorili, kako bodo politično in klientelistično kadrovali na najvažnejša strokovna mesta v občini Trebnje. Vsak od teh podpisnikov ima pri sebi en originalen izvod z vsemi podpisi, le romski svetnik Matija Hočevar nima nič, čeprav je pogodbo tudi podpisal. Koruptivni Kastelic ga je v svoji županski pisarni namreč »nategnil« in sicer tako, da naj Hočevar »hitro podpiše to pogodbo, ker nima časa«. Hočevar je torej to tajno pogodbo podpisal, ne da bi jo prebral! Ko je Hočevar po podpisu vseh izvodov od Kastelica zahteval en originalni izvod, mu ga Kastelic ni hotel dati!