mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

Jedrska elektrarna v Krškem v začetku oktobra v remont

Piše: STA

Čas objave:
23.08.2022 06:51

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) za 1. oktober predvidevajo začetek rednega remonta. Ta bo trajal dober mesec dni, v tem času pa bo elektrarna zaustavljena, so navedli za STA.

Med remontom bodo v elektrarni opravili menjavo dela izrabljenega goriva s svežim ter vzdrževalna dela in preverjanja, ki jih lahko opravijo le med zaustavitvijo elektrarne. V skladu z usmeritvijo elektrarne o stalnem posodabljanju opreme na podlagi lastnih in mednarodnih izkušenj bodo opravili tudi posodobitve in modifikacije. Med drugim bodo zamenjali visokotlačno turbino, kar bo omogočilo povečanje moči elektrarne.

V času remonta bodo zagotovili električno energijo iz drugih virov.



Nek je bil zgrajen leta 1981 po sedmih letih gradnje. Jedrski objekt je postal 7. maja istega leta, ko so v reaktor vložili gorivo. Samovzdrževalna reakcija je bila nato vzpostavljena 11. septembra, 2. oktobra pa je bila elektrarna sinhronizirana z elektroenergetskim omrežjem.

V skladu z meddržavno pogodbo električno energijo, ki jo proizvede, prevzameta družbenika Gen energija in Hrvatska elektroprivreda, vsak polovico. To predstavlja 20 odstotkov vse porabljene električne energije v Sloveniji in 17 odstotkov vse porabljene električne energije na Hrvaškem.