Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Jugovzhodna regija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo

Piše: STA

Čas objave:
09.03.2021 18:55

Včeraj so v Sloveniji opravili 4700 PCR testov in potrdili 740 okužb z novim koronavirusom.

Delež pozitivnih testov je znašal 15,7 odstotka, sedemdnevno povprečje novih okužb je 764. Hospitaliziranih je bilo 506 covidnih bolnikov, 90 na oddelkih za intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 63 oseb, sedem jih je umrlo.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov je sicer Slovenija še vedno obarvana v oranžno.Najboljše epidemiološke razmere ostajajo v posavski regiji in jugovzhodni Slovenij, vendar pa se tu razmere počasi poslabšujejo. Po podatkih za ponedeljek sedemdnevno povprečje števila okužb znaša 45, kar pomeni, da ta regija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo. Medtem obalno-kraška regija ostaja v rdeči fazi, a se razmere tam počasi izboljšujejo.

Med občinami, ki so izstopale glede na v ponedeljek potrjene nove okužbe, je Celje s 35 novimi okužbami, Žalec z 18, Slovensko Bistrico s 15, pa tudi Kamnik, kjer so v ponedeljek potrdili 16 novih okužb, Kranj, kjer so jih potrdili 24, in Škofjo Loko, kjer so zabeležili 17 novih okužb. V Ljubljani so v ponedeljek potrdili 91 novih okužb, v Mariboru 26. Na Obali pa sta izstopali Izola z 10 novimi okužbami in Koper s 38. Obalno-kraška regija sicer ostaja regija z najslabšimi epidemiološkimi razmerami.

Razmere se poslabšujejo v koroški regiji, ki je po zadnjih podatkih regija z drugo najvišjo 14-dnevno in tudi sedemdnevno incidenco. Sledi pa jima gorenjska regija. Najugodnejši so epidemiološki podatki za posavsko regijo, pa tudi jugovzhodno in pomursko regijo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 10.602 aktivnih okužb.

Na ljubljanskih Žalah se bodo poklonili spominu preminulih zaradi covida-19

Na ljubljanskih Žalah bo v nedeljo v parku Mihe Potočnika žalna slovesnost, s katero se bo Slovenija poklonila spominu vseh preminulih zaradi covidne bolezni ter izrekla sožalje in sočutje njihovim svojcem. Žalni nagovor bo imel v imenu države predsednik republike Borut Pahor. V znak žalovanja in življenja bodo ob tem v parku posadili vrbo, ki jo bo blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

V nedeljo, 14. marca, bo minilo leto dni, odkar je v Sloveniji preminula prva žrtev covida-19. Do ponedeljka pa je po vladnih podatkih umrlo že 4163 bolnikov s covidom-19, med njimi večinoma starejši. Žarišča okužb so bili zlasti domovi za starejše, stanje pa se je začelo umirjati po začetku cepljenja proti covidu-19 konec decembra. Stanovalci v domovih so bili skupaj z zaposlenimi v njih in najbolj izpostavljenimi zdravstvenimi delavci namreč prvi na vrsti.