zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

JV Slovenija pričakuje pomoč pri razvoju socialnega podjetništva

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.03.2016 13:26

V jugovzhodni Sloveniji delujejo le tri socialna podjetja, do zdaj pa za njihovo ustanavljanje ni bilo pravih spodbud. Te in posledično rast socialnega podjetništva zato pričakujejo v prihodnjih letih, je ob današnji konferenci v Novem mestu dejala svetovalka Razvojnega centra Novo mesto Jožica Povše.

Povšetova je povedala, da na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in na Kočevskem sicer že snujejo regijsko mrežo za ustanavljanje socialnih podjetij, pripravili so akcijski načrt, od države pa so dobili tudi izhodišča za njeno lažjo vzpostavitev.

Pri razvoju socialnega podjetništva nameravajo v prihodnje povezovati različne območne deležnike oz. podjetnike z določenimi tovrstnimi izkušnjami, nevladne organizacije, vladne ustanove in bančništvo. Vse skupaj pa z namenom ustvarjanja regijskega potenciala in oblikovanja mentorske mreže. Prijavili se bodo tudi na vse možne razpise, je še dejala Povšetova.

Konference se je udeležil tudi državni sekretar kabineta predsednika vlade Tadej Slapnik, ki je opozoril, da gre pri spodbujanju razvoja socialnega podjetništva za vladni strateški projekt. Njegov cilj je, da Slovenija na omenjenem področju v prihodnjih desetih letih ujame evropsko povprečje tako pri deležu domačega bruto proizvoda kot zaposlovanju.

Kar pomeni, da bi slovensko socialno podjetništvo z enega odstotka na državni ravni zraslo na zagotavljanje 6,5 odstotka delovnih mest, je pojasnil.


Slapnik je navedel, da vlada za zagon socialnega podjetništva letos namenja največ do zdaj oz. 3,7 milijona evrov nepovratne pomoči za ustanovitev startup socialnih podjetij in zagotavljanje razvojno-podpornega okolja ter 12 milijonov evrov za mikro posojila. V vsem finančnem obdobju pa namerava vlada za socialno podjetništvo skupaj nameniti 45 milijonov evrov.

Podprli naj bi predvsem socialna podjetja, ki zagotavljajo nove socialno-varstvene storitve, lokalno, prehransko in energetsko samooskrbo, zagotavljanje dostopnih najemnih stanovanj v okviru stanovanjskih zadrug, lokalne in regijske turistične zadruge in mladinske zadruge za spodbujanje podjetništva ter zaposlovanje mladih, je še napovedal Slapnik.

V okviru današnje nacionalne konference v novomeškem podjetniškem inkubatorju v Podbrezniku so predstavili tudi lani začeti projekt Združeni pri razvoju novih zaposlitvenih možnosti s pomočjo socialnega podjetništva oz. SloHra Socionet, ki ga skupaj s sedmimi partnerji izvaja Regionalna razvojna agencija Posavje.

Njegova skupna vrednost je nekaj več kot pol milijona evrov, zanj so dobili dobrih 430.000 evrov evropskega denarja. Njegov cilj je predstaviti tovrstno podjetništvo, hkrati pa za njegovo čim enostavnejšo uveljavitev pripraviti vso potrebno podporo, so dejali.