cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

JV Slovenija uspešna pri črpanju EU sredstev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.05.2013 14:11

Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Monika Kirbiš Rojs je danes obiskala statistično regijo Jugovzhodna Slovenija, ki vključuje 21 občin.

S sodelavci se je srečala z njenimi predstavniki, s katerimi so se pogovarjali o procesu priprave in vsebinah strateških in programskih dokumentov za črpanje evropskih sredstev v programskem obdobju 2014-2020. Hkrati s pripravo razvojnih dokumentov na nacionalni ravni tudi na regionalni pospešeno potekajo procesi priprave regionalnih razvojnih programov, temeljnih strateških in programskih dokumentov, s katerimi se bodo uskladili razvojni cilji v regijah ter določili instrumenti in viri za njihovo uresničevanje.

Na podlagi ocene stanja v regiji so po besedah mag. Mojce Špec Potočar, direktorice Razvojnega centra Novo mesto, d. o. o., potenciali za razvoj jugovzhodne Slovenije do leta 2020: ugodno stanje okolja, ki pomeni potencial za razvoj trajnostnega turizma, bogati naravni viri ter izjemna naravna in kulturna dediščina, ki ima z vključevanjem v novo ponudbo regije priložnost za trajnostno regeneracijo in razvoj podeželja. Kot je dejala, so kljub propadu več velikih podjetij za nadaljnji gospodarski in socialni razvoj izjemno pomembne predvsem velike izvozne gospodarske družbe, ki zaposlujejo največ prebivalcev, ustvarjajo največ prihodkov, vlagajo v razvoj, generirajo največ delovnih mest in ustvarijo največ svojih prihodkov s prodajo izdelkov na tujih trgih. Prav tako bo v prihodnje pomembno povečanje števila ter rast majhnih in srednje velikih podjetij, saj regija zaradi hitrega industrijskega razvoja nekoliko zaostaja pri kazalcih razvitosti podjetništva. Prav tako je ena izmed prednostnih nalog povečanje samooskrbe z zdravo hrano, s čimer bi prispevali k ohranjanju kulturne krajine. Priložnosti pa regija vidi tudi v obnovljivih virih energije – lesni biomasi ter sončni in geotermalni energiji. Poleg tega bo treba zgraditi širokopasovno omrežje in ustvarjati pogoje za nova delovna mesta - predvsem za mlade. Za nadaljnji uspešni razvoj jugovzhodne Slovenije je po mnenju regijskih predstavnikov ključna čimprejšnja izgradnja 3. in 3.a razvojne osi, ki bosta z izboljšanjem dostopnosti, gospodarskih in institucionalnih povezav povečali konkurenčnost celotnega območja.

Prav prometna infrastruktura je po mnenju državne sekretarke mag. Monike Kirbiš Rojs poleg prostorskih možnosti ter energetske, informacijske, komunalne infrastrukture in znanja pomembna za nadaljnji razvoj jugovzhodne Slovenije. »Gospodarstvo te regije je najbolj izvozno usmerjeno, zato moramo ustvarjati pogoje za njegovo krepitev,« je dejala državna sekretarka. »Jugovzhodna Slovenija ima več mednarodno uveljavljenih blagovnih znamk, industrijsko tradicijo in tradicijo na področju zdraviliškega turizma. Ker ima veliko tujih naložb, je pomembna promocija na tujih trgih, kar je tudi pogoj za odpiranje novih trgov za obstoječe in nove konkurenčne proizvodne programe ter storitve in za vzpostavljanje partnerstev za vlaganja v zanimive tržne programe, projekte in podjetja,« je še povedala mag. Monika Kirbiš Rojs.

Kot je dejala, je regija doslej uspešno črpala sredstva evropske kohezijske politike, ki pa jih bo v programskem obdobju 2014-2020 manj – 3,3 milijarde evrov. Prav zato jih bo treba »skrbno usmeriti v projekte, ki bodo na nacionalni ravni spoznani kot prednostni in bodo imeli visoko dodano vrednost«. Po besedah državne sekretarke bodo prednostna predvsem tista področja, ki imajo največji vpliv na razvoj in ustvarjanje delovnih mest. Po njenem mnenju je pomembno, da so vsi regijski deležniki seznanjeni z načrtovanimi spremembami oz. sodelujejo pri njihovem oblikovanju.

Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka