cepljenje, krško, množično-cepljenje Svet24.si

Vlada z ukrepi za pospešitev cepljenja: večje ...

sveče Svet24.si

Upanje je ugasnilo že pred dnevi, zdaj se je ...

borut pahor pl1 Reporter.si

Z Janšo se ne sovraživa: predsednik države ...

edvard kadic Svet24.si

Promocija cepljenja: kaj smo dobili za 11.500 ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

kroglasta strela YT Odkrito.si

Kroglaste strele - čudne, skrivnostne in ...

vesna krajnc Njena.si

Umrla je Vesna Krajnc iz šova Kmetija išče ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Kacin: Maske priporočljive še naprej

Piše: STA

Čas objave:
29.05.2020 14:21

Z nedeljskim koncem razglašene epidemije se zastavlja vprašanje, ali je nošnja mask še naprej obvezna ali ne. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, so maske še naprej potrebne v vseh zaprtih prostorih, še zlasti, če ni mogoče zagotoviti ustrezne varne razdalje. Več ob koncu epidemije bo v ponedeljek povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Gantar bo po Kacinovih napovedih državljanom pojasnil, kaj za vsakdanje življenje pomeni konec administrativno razglašene epidemije, kateri ukrepi iz varovanja javnega zdravja še veljajo in kako se življenje vrača v normalne tirnice.

"Vse, kar velja, velja do nedelje 24.00. Vse, kar bo veljalo naprej, pa bomo še enkrat preko medijev ponovili pred iztekom tega roka," je Kacin odgovoril na novinarsko vprašanje glede trenutnega nošenja mask.

Pri tem je povzel direktorja nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, ki je v četrtek priporočil nadaljnjo uporabo mask v primerih, ko ni mogoče zagotoviti varne distance in higiene rok, v primeru kašljanja, kihanja in podobno. "Predvsem pa je poudaril, da uporaba mask ščiti mene in druge pred okužbo, zato bodimo previdni in odgovorni še naprej," je Kacin povzel Krekove besede.

"Sam osebno, moja družina in moji sodelavci se bomo načelno tega držali tudi od ponedeljka naprej. Virus je še vedno med nami, zanj ni cepiva in ni zdravila, edini ukrepi, ki pomagajo, so samozaščitni ukrepi," je povedal Kacin. Pozval je k temu, da ostanemo previdni, ker si nihče ne želi, da bi zaradi razširitve virusa morali spet zapreti vso državo. Predvsem pa si tega po njegovem mnenju ne moremo več privoščiti.

Po Kacinovih besedah je Krek opozoril tudi, da je nedopustno, da nekdo jemlje lekadol, da bi lahko obiskal neko prireditev, saj se lahko izkaže, da je covid pozitiven. "Ne moremo si več dovoliti, da bi zapirali celo državo in cele gospodarske panoge, a če bo treba, bomo zapirali posamezne šole, posamezna naselja, občine, mesta," je še povedal na zadnji novinarski konferenci pred uradnim koncem epidemije.