Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Kaj pa kakovost šolskih copat?

Piše: STA

Čas objave:
09.08.2019 12:58

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pri testiranju desetih parov šolskih copat ugotovila, da so ti večinoma kakovostni, z izjemo najdražjega para, v katerem so našli presežno količino šestvalentnega kroma. Testirali so copate v cenovnem razponu med 6,99 in 19,99 evra. Vsi, razen enega para, pa so izdelani v Sloveniji, so danes sporočili iz ZPS.

V ZPS so na test uvrstili copate različnih trgovskih znamk, predvsem zaradi široke dostopnosti in občutno nižje cene. Na testiranju so preverjali, kako vzdržljiv in zračen je material ter predvsem, kako zdrsljiv je podplat tako na mokri kot suhi podlagi. Testirali so copate iz različnih materialov, torej blaga in usnja ter z različno debelino podplata. 

Test upogibanja so vsi copati prestali brez težav, medtem ko je bila obraba sprednjega dela, kapice, kar za polovico vzorcev na testu velik izziv, saj je v testnem ciklu pri enem od parov prišlo do precejšne površinske obrabe, pri štirih pa do popolne obrabe materiala, tako da je v copatih nastala luknja.

Prav vsi izbrani copati imajo po navedbah proizvajalca nedrseč podplat, vendar so med njimi razlike. Pri nekaterih je podplat izdelan iz nekoliko debelejše plasti vlite gume, pri drugih pa je nekoliko tanjši, tretji imajo na usnjenem podplatu našiti dve krpici nedrsne gume.

Pri preizkusu zdrsljivosti so v laboratoriju izmerili koeficient trenja na keramični ploščici in na plošči iz umetne mase. Zadnja za noben izdelek ni bila prevelik izziv. Večji izziv je za copate predstavljala keramika. Del testa na suhi površini so vsi copati prestali s pozitivno oceno, del na mokri površini pa je pokazal na težavo zdrsljivosti na petnem delu, za kar so prav vsi copati prejeli oceno pomanjkljivo ali nezadovoljivo. Ocene za zdrsljivost na sprednjem delu so bile boljše.

Med desetimi pari copatov so tako na testu trije prejeli oceno dobro, pet povprečno, po en par pa pomanjkljivo in nezadovoljivo. O najdražjem paru, v katerem so našli presežek šestvalentnega kroma, pa so v ZPS o prekoračitvi že obvestili proizvajalca in urad za kemikalije.

Sicer so v ZPS svetovali, naj starši otrokom, ki imajo pogosteje potne noge, kupijo copate iz materialov, ki dihajo. Prav tako naj bodo starši pozorni na debelino podplata, ta je pomemben predvsem, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami. Opozorili so tudi, da testirani copati niso najbolje prestali testa zdrsljivosti na mokrih površinah, zato naj bodo otroci pri hoji po mokrem previdni.