Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Kako delujejo ZPIZ, centri za socialno delo in sodišča?

Piše: STA

Čas objave:
12.03.2020 13:26

Zaradi zmanjšanja tveganja širjenja okužbe s koronavirusom Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) informacij do nadaljnjega ne bo podajal osebno. Omejili so tudi osebni dostop na centrih za socialno delo, je objavila vlada.

Zpiz od petka do preklica ne bo podajal informacij osebno v prostorih zavoda ali sprejemal vlog na vložišču. Informacije o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter ostale informacije v zvezi z izvajanjem obveznega zavarovanja zagotavlja po elektronski pošti in telefonu v poslovnem času. Stranke lahko zahtevke vlagajo preko elektronske storitve na naslovu www.zpiz.si, posredujejo zahtevke na elektronski naslov ali po pošti ter oddajajo vloge v nabiralnike ob vhodu v prostore zavoda.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je pozvalo centre za socialno delo, da začnejo izvajati programe preprečevanja in obvladovanja širjenja kapljičnih okužb. Predlagali so, da se omejijo osebni obiski strank. Za komunikacijo naj se uporablja telefon, elektronska in navadna pošta. Stranke pozivajo, naj centre za socialno delo obiščejo samo v nujnih primerih.

Sodišča v tem trenutku delujejo nemoteno. Spremembe režima dostopa v sodne stavbe ali spremembe pravil o spremljanju obravnav zaradi koronavirusa za zdaj niso predvidene, so pojasnili za STA. Glede strožjih omejevalnih ukrepov pa so v stiku s pravosodnim ministrstvom. Stranke pozivajo, da na sodiščih upoštevajo navodila pravosodnih policistov.

Prav tako stranke sodišč pozivajo, da upoštevajo preventivne ukrepe za varovanje zdravja zaradi koronavirusa po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vabljenim strankam priporočajo, da ob znakih okužbe z novim koronavirusom ali če so v karanteni, o tem pravočasno obvestijo sodišče. Svetujejo, da zaradi izvajanja preventivnih ukrepov pred okužbami na sodišče pridejo 15 minut prej, ob vstopu v sodno stavbo razkužijo roke ter se gibajo izključno pred in v prostoru, ki je naveden na vabilu.

Nevabljene stranke pa pozivajo, da na sodišče prihajajo le v primeru nujnih in neodložljivih zadev. Če je le mogoče, naj namesto osebnega prihoda na vložišče vloge pošljejo po pošti in informacije pridobijo prek elektronske pošte. "Če je prihod na sodišče nujno potreben, priporočamo, da se predhodno naročite po telefonu ali elektronski pošti sodišča," je še zapisano na spletnih straneh sodstva.