Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Kako nad nevihte in neurja?

Piše: STA

Čas objave:
30.06.2020 08:23

Poletni meseci poleg vročega in lepega vremena prinašajo tudi nevihte in neurja, ki povzročajo škodo. Slednjo je možno omiliti ali preprečiti z nekaterimi preventivnimi ukrepi. Nestanovitno vreme poleti je lahko nevarno tudi za posameznika, zato velja upoštevati tudi osebno zaščito, je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Slovenija zaradi svoje geografske lege, reliefnih značilnosti in podnebnih razmer spada med najbolj nevihtna območja v Evropi. Nevihte in neurja se pojavljajo predvsem v topli polovici leta, njihov nastanek pa je običajno pogojen z nestabilno atmosfero. Posledice neurij se med drugim kažejo v lokalnih in hudourniških poplavah, zemeljskih plazovih, vetrolomih in poškodovanih cestah.

Njihov nastanek je sicer krajevno in časovno težko napovedati, a na upravi kljub temu svetujejo redno spremljanje vremenske napovedi, še posebej ob načrtovanju aktivnosti na prostem.

Ob neurju ali nevihti na upravi odsvetujejo uporabo telefonov in drugih električnih naprav. Mobilni telefoni so za uporabo sicer varnejši v notranjosti zgradb, a le, če niso priključeni na električni vir. Najvarnjše mesto med neurjem je v notranjosti večje zaprte stavbe, opremljene s strelovodom.

Če se v primeru neurja znajdemo na prostem, na upravi svetujejo izogibanje odprtim površinam, drevesom, vodnim virom, visokim zgradbam in kovinskim predmetom. Nevarna je lahko tudi uporaba dežnika, saj privlači strelo. Med neurjem je treba poskrbeti tudi za domače živali, ki naj bodo v zaprtih prostorih.

V ranljivih okoljih je treba ustrezno zaščititi tudi stavbe, pomembno pa je spremljati tudi vodnatost potokov in hudournikov. Pozornost je treba namenjati tudi morebitnemu sprožanju zemeljskih plazov.

V okolici stavbe je treba poskrbeti tudi za neovirano odtekanje meteornih voda, čiščenje žlebov in odstranitev predmetov, ki bi jih med neurjem lahko raznašal veter. Premoženje je treba odstraniti tudi v notranjih prostorih, ki bi jih lahko zalila voda. Priporočljivo je zapreti tudi vsa vrata in okna ter iz vtičnic izključiti električne naprave.

Vrtove je pred neurjem priporočljivo zaščititi s protitočnimi mrežami ali koprenami. Vozila pa najbolje zavarujemo tako, da jih parkiramo v garažo ali prekrijemo s pregrinjalom.

Med nevihto ali neurjem je treba ustrezno prilagoditi tudi vožnjo, med katero velja posebno pozornost nameniti morebitnim večjim količinam vode na cestišču in plazenju. V primeru toče vozila ne smemo ustavljati pod nadvozi, mostovi ali v predorih, pač pa je treba zapeljati na najbližje počivališče ali parkirišče, še svetujejo na upravi za zaščito in reševanje.