jasmina kandorfer Dobra karma

"Ljudi testiramo in uporabljamo intuicijo," je ...

Igor Kojić, Severina Svet24.si

Severina s tem zaprla usta dvomljivcem

Video Reporter.si

Domoljubna pesem z besedilom premierja Janše ...

koronavirus, slovenija Svet24.si

V torek 39 na novo okuženih, umrli sta dve osebi

sircelj Necenzurirano

Največje "luknje" v megu zakonu

4 Igor Jelen Iggy - foto osebni album Odkrito.si

»Zadnje tri tedne ni bilo nikakršnih opozoril«

delovna-akcija, družina-ržen Njena.si

Luksuz in revščina: So Rženovi pretentali POP TV?

Novice Novo mesto

Kako pomagati ob poškodbah motoristov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.04.2013 15:01

Pomlad je varljiva, ceste prevečkrat zaradi neprilagojene vožnje in tudi vse večjega števila motoristov ter drugih udeležencev v prometu vzamejo marsikatero življenje, mnogi pa zaradi trčenja ali padcev utrpijo lažje ali hujše poškodbe.

Da pa bi se poškodbam in hujšim rečem izognil ter prijateljem predvsem ponudili nekaj osnovnih nasvetov, so v nekaterih motorističnih klubih na začetku sezone svoje člane seznanili s pravili varne vožnje ter predvsem jih podučili, kako naj ravnajo v nudenju prve pomoči ponesrečenemu. Dani Andoljšek, reševalec na motorju iz UKC Ljubljana, je poudaril, da je treba pri prometni nesreči ošvrkniti tudi motorista po celem telesu in ugotovitvi ali ima večje krvavitve. Ko se ustavi curljanje krvi se je treba osredotočiti na začetne postopke oživljanja z masažo v kombinacijo z umetnim dihanjem. Pomembno je ugotoviti poškodbo glave motorista in pravilno ravnati s čelado.
Da pa bi se izognili vsem težavam je treba seveda upoštevati cestno prometne predpise in se med vožnjo vedeti tako, da na cesti nisi nikoli sam.

Dani Andoljšek o oživljanju