Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice NM/ČR/BR/KOČ

Kako uspešni so bili maturantje v JV Sloveniji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.07.2016 15:39

Splošno maturo je v Sloveniji v spomladanskem roku uspešno opravilo 88,39 odstotka kandidatov, kar je po navedbah ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič drugi najboljši rezultat v zgodovini. Na poklicni maturi je bilo uspešnih 90,9 odstotka dijakov. Zlatih maturantov na splošni maturi je letos 260, 17 pa jih je doseglo vse točke. Kako uspešni pa so bili maturantje v JV Sloveniji?

Foto: Maturanti Gimnazije Novo mesto

Vsi, ki so splošno maturo opravljali v spomladanskem roku, in takih je večina dijakov zaključnih letnikov srednjih šol, so danes dobili rezultate. Na tehniški gimnaziji  Srednje elektro šole in tehniške gimnazije ŠC Novo mesto so bili 89-odstotno uspešni, od 79-tih maturantov jih je maturo opravilo 70, povprečno število osvojenih točk je bilo 19.

O uspešnosti maturantov Gimnazije Novo mesto, je ravnateljica Mojca Lukšič povedala: "Letos smo bili spet zelo uspešni. Maturo je opravljalo 148 dijakov, uspešnih je bilo 143. Povprečje je bilo 1,3 točke višje od slovenskega povprečja, ki letos znaša 20 točk.  Imeli smo tudi 9 zlatih maturantov, maturant Uroš Prešeren pa je zbral vse točke in tako postal diamantni maturant."

Na Biotehniški gimnaziji Novo mesto so bili maturanti 92,3 odstotno uspešni. Maturo je od 39-tih dijakov uspešno opravilo 36.

Na novomeški Ekonomski gimnaziji je bila uspešnost 91-odstotna, od 36 dijakov jih je bilo uspešnih 33.


Maturanti Gimnazije Črnomelj so bili 97-odstotno uspešni, saj jih je maturo od 38-tih dijakov opravilo 37. 2 zlata maturanta sta postala Romana Vranešič in Matija Lovšin, povprečje točk pa je nad državnim povprečjem oz. 20,765 točke.

V Brežicah je maturo na splošni gimnaziji opravljalo 113 maturantov, od tega jih je bilo 108 uspešnih oz. 95 odstotkov. Brežiška gimnazija ima tudi 7 zlatih maturantov, vse točke pa je osvojil Lovro Pečnik.

Na brežiški Ekonomski gimnaziji je bilo 17 maturantov, njihov uspeh je 88-odstoten, saj jih je uspešno opravilo maturo 15.

Na Gimnaziji Kočevje je maturo uspešno opravilo 32 od 34 maturantov, kar je 94 %, imajo enega zlatega maturanta, Maja Ina Ruparčič pa je osvojila vse točke in postala diamantna maturantka.

Ravnateljica Gimnazije NM, Mojca Lukšič