Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Kako varno voziti po snegu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.12.2012 16:06

Ko cesto prekrije sneg se vozne razmere popolnoma spremenijo. Boste znali pravilno reagirati, ali veste osnovna pravila, ki vas lahko rešijo?

Večinoma ljudje ignoriramo opozorila, naj se na cesto podamo izključno v najnujnejših primerih. In prav zato moramo vedeti, kako naj vozimo varno glede na sneg in led, ki sta na cestišču.

Že samo dejstvo, da je zavorna pot v primeru snega na cesti 10x daljša kot v suhih razmerah, je lahko zaskrbljujoče. Zato nekaj nasvetov, s katerimi boste bolj varno prispeli domov.

Pripravite vozilo na zimo:

- Odidite iz hiše vsaj 10 minut prej, da boste lahko v miru pripravili vozilo za varno vožnjo.
- Očistite vsa okna, uporabite odmrzovalec stekel in strgalo za led. Pod nobenim pogojem ne naredite le luknje skozi katero boste videli odsek ceste - očistite vsa stekla na vozilu!
- Preverite streho in očistite sneg iz strehe avtomobila. Sneg lahko spolzi na vaše steklo med vožnjo in povzroči katastrofo, lahko pa ga odnese na voznika za vami.
- Uporabite odmrzovalec ključavnic ali vžigalnik, nikoli ne dihajte v ključavnico saj bo vlaga še dodatno zamrznila ključavnico.
- Poleg odrzovalca stekel in ključavnice se pozimi splača v avtomobilu vedno imeti pri roki telefon s polno baterijo, delujočo svetilko, vlečno vrv, odeje, toplo obutev in oblačila, lopato za sneg.

Vožnja po zasneženi in ledeni cesti:

- Če kar naenkrat ne slišite več pnevmatik, je to znak, da vozite po zaledenelem cestišču.
- Če avto zanaša, si zapomnite, da stisnete sklopko ter zavrtite volan v smer, v katero vas nese. Ko se vozilo zravna popustite sklopko in počakajte, da se gume oprimejo cestišča. Pod nobenim pogojem ne zavirajte!
-  Varnostno razdaljo pomnožite krat 10!
- Ne uporabljajte naglih gibov, temveč poskusite čim bolj gladko upravljati z vozilom.
- Vozite počasneje, saj višja hitrost pomnoži verjetnost, da se gume ne bodo oprijele cestišča.
- Za speljevanje uporabite drugo prestavo, sklopko popuščajte počasi in se tako izognite vrtenju koles v prazno.
- Po klancu navzdol vozite v tretji ali četrti prestavi in tako preprečite polzenje.
- Pri uporabi zavor nikoli ne bodite nagli.
- Če ste obtičali, zravnajte volan in očistite sneg izpod koles v smeri izhoda vozila. Pod kolesa položite staro preprogo ali odejo, kar bo pnevmatikam omogočilo nekaj oprijema. Tukaj vam bo zelo prav prišla zložljiva lopata za sneg.

Ker se po Slovenskih cestah v zimskih razmerah zelo hitro zgodi, da vozniki velikih tovornjakov ne znajo voziti v snegu, nastanejo zamaški, nepregledne kolone in nesreče. Zaradi tega imejte vedno poln tank goriva - da ne boste tudi sami obtičali nekje vmes.

Pazite se mostov in temnih osojnih predelov na cesti. Tam je verjetnost ledu veliko večja kot na drugih odsekih. Pri tem velja še enkrat opozoriti, da nikakor ne zavirajte. Hitrost prilagodite, še preden zapeljete na takšen del cestišča.

Brez panike če avtomobil nenadoma prične brezglavo tresti. Najverjetneje je za to kriv sneg, ki se nabere na notranjem delu platišč, ki ovira volanski obroč in avto prične tresti, kot bi bilo nekaj hudo narobe. Zapeljite se v najbližjo avtopralnico in težava bo rešena.