reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Kakšna je odzivnost v Program Svit?

Piše: Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Novo mesto

Čas objave:
18.02.2020 14:04

Mesec marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danki, ko izpostavljamo pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja omenjenega raka. Gre za enega najpogostejših rakov, za katerega je značilno, da se bolezen razvija več let (tudi deset in več) in nima prepoznavnih znakov. Zaradi poznega odkrivanja je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno, zato omenjeni rak predstavlja velik javnozdravstveni problem.

Pomembno je poudariti, da razvoj bolezni lahko preprečimo, če predrakave spremembe odkrijemo in odstranimo pravočasno. V Sloveniji že 11. leto deluje preventivni presejalni Program Svit, ki omogoča zgodnje odkrivanje in preprečevanje raka.

Letno poročilo o delovanju Programa Svit za zdravstveno regijo Novo mesto za leto 2019 kaže, da se je v letu 2019 na vabilo v Program Svit odzvalo 66,71 % vabljenih oseb, kar je nekoliko več kot je slovensko povprečje (65,6 %). Odzivnost je bila tudi v letu 2019 pri moških nižja kot pri ženskah (pri moških je znašala 60,94%, pri ženskah 72,31%). Najvišja odzivnost med občinami v regiji je bila v občini Mirna Peč (78,48%), najnižja pa v občini Krško (60,01%).

Več informacij o Programu Svit in njegovem delovanju najdete tukaj.