900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Kakšne ukrepe je sprejel Šolski center Novo mesto?

Piše: Šolski center Novo mesto/Radio Krka, R.M.

Čas objave:
10.03.2020 13:11

Zaradi povečanih okužb z novim koronavirusom, so tudi na Šolskem centru Novo mesto, ki je največja izobraževalna ustanova v Sloveniji, sprejeli različne ukrepe in na spletni strani med drugim objavili nekaj osnovnih informacij, s čimer so vse dijake in ostale udeležence izobraževanj opozorili na samozaščitno delovanje. Kot so zapisali, je panika povsem nepotrebna, najpomembnejša pa je previdnost in povečana skrb za higieno.

Zaenkrat v Sloveniji še ni razglašena epidemija, prav tako niso izrečeni ukrepi zapiranja vrtcev, šol in ostalih izobraževalnih ustanov, je pa ministrstvo za zdravje že sprejelo odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.

Na Šolskem centru Novo mesto nenehno spremljajo in izvajajo usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Med usmeritvami tako velja, da za osebe, ki prihajajo z območij, kjer se pojavlja novi koronavirus, in so zdrave, niso potrebni posebni ukrepi. Ti dijaki in profesorji so lahko normalno vključeni in ne potrebujejo domače karantene. Tisti, ki prihajajo z območij, kjer se pojavlja novi koronavirus, še zlasti iz Metlike, ali pa so bili v stiku z osebo, ki prihaja z okuženega območja in sumijo na možno okužbo s koronavirusom, naj se preko telefona posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom ali dežurno zdravstveno službo izven rednega delovnega časa glede nadaljnjih ukrepov. Dokler ne dobijo ustreznih navodil od zdravnika, naj ostanejo doma.

Posameznikom, ki se poslabša zdravstveno stanje – tu gre predvsem za poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti - naj se telefonsko posvetujejo z osebnim zdravnikom ali dežurno zdravstveno službo glede nadaljnjih ukrepov. Dokler ne dobijo ustreznih navodil od zdravnika, naj prav tako ostanejo doma. 

Šolski center Novo mesto je največja tovrstna ustanova v Sloveniji in zato še toliko bolj izpostavljen možnostim povečanega števila okužb z novim koronavirusom. In prav zato so na centru zaposleni še toliko bolj previdni, vodstvo pa je že pred dnevi sprejelo posebne ukrepe. Kako pa bo vodstvo ravnalo v primeru, ko bi na Šolskem centru Novo mesto identificirali osebo s sumom na okužbo z novim virusom in bi se ta oseba v zadnjih 14 dneh zadrževala na območjih s povečanim tveganjem za okužbo? Umaknejo jo v ločen prostor, o tem obvestijo zdravstveno službo ali epidemiologa območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje in se ravnajo po nadaljnjih navodilih.

Na Šolskem centru Novo mesto so že 29. februarja sprejeli sklep, da šolska potovanja in ekskurzije na rizična območja do nadaljnjega odpovedo. Pred dnevi pa so se odločili, da odpovedo ali prestavijo tudi vse dejavnosti obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti – razne ekskurzije, športne dneve izven lokalnega okolja, oglede muzejev, galerij in podobno v vseh državah, kjer so potrjene okužbe večjih razsežnosti z virusom in tudi v Sloveniji. Prav tako se do nadaljnjega odpovedo vse izmenjave v okviru Erasmus programa, tudi vsi dogodki in prireditve, na katerih bi bilo v enem prostoru prisotnih več kot 100 ljudi.

Pouk športne vzgoje bodo izvajali tako, da se vključi čim več gibanja na svežem zraku, ne bodo pa izvajali tistih vsebin, ki vključujejo znojenje s fizičnim stikom med dijaki. Ves čas tako zaposlene kot dijake in študente opozarjajo tudi na pravilno umivanje rok, na pravilno higieno kašlja in na osnovne ter na splošne in specifične ukrepe za preprečevanje okužbe. Glede odpovedi različnih drugih skupinskih aktivnosti, kot so maturantski plesi in tekmovanja ali o dodatnih prilagoditvah pri izvedbi pouka, interesnih dejavnosti, obveznih izbirnih vsebin, nadstandardnih dejavnosti ali drugih dejavnosti za dijake, študente in druge udeležence izobraževanja, pa se bo glede na epidemiološko situacijo v Sloveniji in glede na navodila NIJZ-a in obeh ministrstev sproti dogovarjali in o sprejetih odločitvah tako obvestili zaposlene, dijake, študente in starše.

Praktična usposabljanja z delom zaenkrat potekajo v dogovoru z delodajalci in upoštevajoč zahteve delodajalcev. Dijaki in študenti, ki trenutno opravljajo tako imenovano prakso pri delodajalcu, naj ravnajo v skladu z navodili delodajalca. V primeru, da prakse ne bo možno izvesti v podjetjih oz. zavodih - npr. v Domovih upokojencev, bolnišnicah, zdravstvenih domovih, bodo to izvedli na Šolskem centru Novo mesto ali pa prestavili na kasnejši termin, po potrebi tudi v čas poletnih počitnic. Za vse starše dijakov na Šolskem centru Novo mesto pa velja, da ti lahko s šolo komunicirajo samo preko telefona ali elektronske pošte. Koristne informacije je vodstvo šole posredovalo tudi predstavnikom v Svetu staršev, z ukrepi pa so seznanili tako svoje dijake kot tudi študente. Več v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec. Oddaji boste lahko prisluhnili v sredo, 11.3.2020, ob 11.20 uri.

Tu so navodila, kako naj na Šolskem centru Novo mesto ravnajo, da se ne bi še dodatno izpostavljali morebitni okužbi z novim korona virusom:

SPLOŠNI PREVENTIVNI IN SPECIFIČNI UKREPI ZA PREPREČEVANJE OKUŽBE Z VIRUSOM SARS-CoV-2019
Vir: NIJZ

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih
bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne
preventivne ukrepe:·
Redno si umivamo roke z milom in vodo, še posebej po kihanju in/ali kašljanju.
Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.
V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
Upoštevamo pravila higiene kašlja - preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.
V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.