profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

rtvs rtv slovenija m24 Reporter.si

Golob obžaluje, ker se RTVS ni lotil politično ...

leotta 2 Ekipa24.si

Noseča in zelo vroča: Oboževalci kar ne morejo ...

Lucijan Lipovšek Njena.si

MasterChef: Lucijan se je vrnil v objem svojega ...

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Novice Ribnica

Katalog o ribniškem krošnjarstvu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.12.2012 13:23

V Rokodelskem centru Ribnica so poleg pregledne razstave 'Križem svajt so se podal pa sujo ruobo ponujal' in filma 'Sita in rešeta mojstra Debeljaka,' predstavili še katalog.

Ob zaključku projekta ob 520. letnici krošnjarskega patenta, ki je bil podlaga za razvoj krošnjarske trgovine na Ribniškem in Kočevskem, so v Rokodelskem centru Ribnica poleg pregledne razstave »Križem svajt so se podal pa sujo ruobo ponujal« in filma z naslovom »Sita in rešeta mojstra Debeljaka«, predstavili še katalog.

Polona Grm Rigler, direktorica Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, je izpostavila strokovno in timsko delo pri pripravi projekta, ki je trajal dalj časa.


Zagotovo je bilo največ dela vloženega v priprave na snemanje dokumentarnega filma, ki prvič v celoti prikazuje poti te obrti. Mojster Debeljak (Ivan Debeljak, rojen v Beogradu leta 1942, kjer tudi živi) je v filmu imenitno razkril krošnjarski obraz, ki je pravzaprav podoba nekdanjega slehernega krošnjarja, s izstopajočim poudarkom za podjetnost ih humor.

Katalog »Križem svajt so se podal? pa sujo ruobo ponujal?« je zasnovan kot celovit pregled ribniškega krošnjarjenja od patenta 1492 pa do danes.

Polona Grm Rigler o katalogu