Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ribnica

Katalog o ribniškem krošnjarstvu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.12.2012 13:23

V Rokodelskem centru Ribnica so poleg pregledne razstave 'Križem svajt so se podal pa sujo ruobo ponujal' in filma 'Sita in rešeta mojstra Debeljaka,' predstavili še katalog.

Ob zaključku projekta ob 520. letnici krošnjarskega patenta, ki je bil podlaga za razvoj krošnjarske trgovine na Ribniškem in Kočevskem, so v Rokodelskem centru Ribnica poleg pregledne razstave »Križem svajt so se podal pa sujo ruobo ponujal« in filma z naslovom »Sita in rešeta mojstra Debeljaka«, predstavili še katalog.

Polona Grm Rigler, direktorica Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, je izpostavila strokovno in timsko delo pri pripravi projekta, ki je trajal dalj časa.


Zagotovo je bilo največ dela vloženega v priprave na snemanje dokumentarnega filma, ki prvič v celoti prikazuje poti te obrti. Mojster Debeljak (Ivan Debeljak, rojen v Beogradu leta 1942, kjer tudi živi) je v filmu imenitno razkril krošnjarski obraz, ki je pravzaprav podoba nekdanjega slehernega krošnjarja, s izstopajočim poudarkom za podjetnost ih humor.

Katalog »Križem svajt so se podal? pa sujo ruobo ponujal?« je zasnovan kot celovit pregled ribniškega krošnjarjenja od patenta 1492 pa do danes.

Polona Grm Rigler o katalogu