Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Kažipot 55+ tudi na našem koncu

Piše: STA

Čas objave:
05.05.2019 15:39

Skupina Kažipot 55+, ki si prizadeva za e-vključevanje v aktivno staranje, v sredo pripravlja srečanje, na katerem bodo udeleženci obravnavali vsebino in pobude iz publikacije Kažipot. Publikacija starejšim in njihovim otrokom lajša pridobivanje informacij v zvezi z e-vključevanjem v aktivno staranje, so sporočili organizatorji.

Kažipot storitev za seniorje olajša pridobivanje informacij iz zanesljivih virov za vse starejše, njihove odrasle otroke in vse, ki pomagajo seniorjem v Sloveniji, so pred srečanjem zapisali organizatorji, Slovenski e-seniorji.

V kažipotu je mogoče najti podatke, ki so objavljeni na spletnih straneh tistih organizacij, ki nudijo storitve seniorjem in zagotavljajo, zbirajo in vzdržujejo podatke. Dodatne podatke je mogoče pridobiti pri teh organizacijah prek telefona ali po elektronski pošti, so zapisali.

Med temi organizacijami so Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, zavod za zaposlovanje, na našem območju pa Splošna bolnišnica Novo mesto.

Posvet na temo e-vključevanja v aktivno staranje je sicer v začetku aprila že potekal tudi v Škofji Loki. Ta je bila izbrana za pilotni projekt, ker ima na tem področju že bogato prakso. Občina si je zadala cilj, da v treh letih usposobi vsaj 80 odstotkov občanov, starejših od 55 let, da bodo znali ravnati z elektronsko pošto.

E-seniorji so sicer omrežje starejših ljudi, ne le upokojencev, temveč tudi tistih, ki so starejši od 55 let. Kot ugotavljajo v razvitih državah, se je namreč treba na pokoj začeti pripravljati že deset let prej, da posameznik ve, kaj bo počel po upokojitvi in mu to ne predstavlja velikega šoka, je tedaj pojasnil zaslužni profesor Univerze v Mariboru in član Slovenskih e-seniorjev Jože Gričar. Kot je poudaril, je ta tematika aktualna v vseh razvitih državah, največ zgledov pa so našli v Kanadi.