reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Kdaj bodo dostopne vloge za skrajšan delovnik?

Piše: STA

Čas objave:
05.06.2020 10:28

S preklicem epidemije covida-19 se je več ukrepov izteklo, delodajalcem pa sta po tretjem protikoronskem zakonu, ki je v veljavi od 31. maja, na voljo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo. Vloga za prvi ukrep je na zavodu za zaposlovanje na voljo od 3. junija, vloga za drugi ukrep pa bo predvidoma dostopna od 12. junija.

Kot so danes pojasnili na Zavodu RS za zaposlovanje, bodo vloge za shemo skrajšanega delovnika na njihovem Portalu za delodajalce na voljo predvidoma prihodnji petek, vložiti pa jih bo mogoče le v elektronski obliki.

Delodajalci, ki bodo zaposlenim odredili skrajšan delovnik, morajo zavod o tem obvestiti v treh delovnih dneh, in sicer po elektronski pošti na naslov obvestilacas@ess.gov.si. Pri tem morajo navesti svoj naziv in matično številko, število zaposlenih z odrejenim skrajšanim delovnikom ter datum odreditve takega dela.

Delodajalci lahko sicer skrajan delovnik odredijo zaposlenim za poln delovni čas, in sicer od 1. junija do 31. decembra. Vloge morajo predložiti v 15 dneh po odreditvi skrajšanega delovnika, najpozneje do 31. decembra.

Skrajšan delovni čas sicer pomeni delo vsaj za polovičen delovni čas (20 ur na teden), zaposleni, ki bodo na skrajšanem delovniku, pa bodo ohranili zaposlitev za poln delovni čas in s tem vse pravice in obveznosti iz delovnega razmerja.

Delno subvencioniranje skrajšanega delovnega časa lahko uveljavljajo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe in so bili vpisani v Poslovni register Slovenije pred 13. marcem ter po svoji oceni najmanj 10 odstotkom zaposlenim mesečno ne morejo zagotavljati najmanj 90 odstotkov dela. Subvencije pa ne pripadajo delodajalcem, katerih delež prihodkov iz javnih virov je bil lani višji od 50 odstotkov.

Subvencije za zaposlene bodo fiksne in bodo mesečno znašale 112, 224, 336 oziroma 448 evrov - odvisno od tega, za koliko bo skrajšan delovnik.

Vloga za uveljavljanje delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo je medtem na Portalu za delodajalce na voljo od 3. junija. Tudi to je mogoče vložiti le v elektronski obliki.

Delodajalci lahko ta ukrep uveljavljajo le v tekočem mesecu. Vlogo morajo oddati v osmih dneh od napotitve zaposlenega na začasno čakanje, najpozneje do 30. junija.

Delno povračilo nadomestila plače lahko uveljavljajo delodajalci, ki imajo na dan predložitve vloge plačane vse obvezne dajatve in druge denarne nedavčne obveznosti ter predložene vse obračune davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih petih let. Ravno tako delodajalci na dan predložitve vloge ne smejo biti v stečajnem postopku.

Do delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo so upravičeni tisti, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki letos zaradi epidemije medletno upadli za več kot 10 odstotkov.

Delnega povračila medtem ne morejo uveljavljati delodajalci, katerih delež prihodkov iz javnih virov je bil lani višji od 50 odstotkov, ki opravljajo finančno ali zavarovalniško dejavnost iz skupine K in so imeli 13. marca več kot deset zaposlenih, tuja diplomatska predstavništva in konzulati, mednarodne organizacije in njihova predstavništva ter institucije, organi in agencije EU v Sloveniji.

Zavod bo tistim, ki bodo izpolnjevali vse pogoje, povrnil 80 odstotkov izplačanega nadomestila plače zaposlenega. Višina povračila je omejena z višino maksimalnega zneska denarnega nadomestila za brezposelnost, ki znaša 892,50 evra na mesec.