zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

Kdo je zatajil, da je bolnica umrla?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.03.2016 16:32

Bolnica iz Straže pri Novem mestu je po klicu na interventno številko 112 na prevoz v bolnišnico čakala dva dni. Ob prihodu v bolnišnico je bilo njeno zdravstveno stanje že tako slabo, da je po dveh dneh umrla. Zdravniška zbornica je uvedla nadzor, da bi ugotovili, kje je sistem zatajil, da je bolnica tako dolgo čakala na pomoč, poroča časnik Dnevnik.

Bolnica, 64-letna Jožica Horvat iz Straže, je zaradi sepse umrla v ponedeljek, 14. marca v novomeški bolnišnici. Tja so jo kljub zelo slabemu počutju in bolečinam prepeljali šele dva dni po prvem klicu v sili na številko 112. Prijavo o smrti 64-letne bolnice po dolgem čakanju na prevoz v bolnišnico so že prejeli na zdravniški zbornici.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je po navedbah Dnevnika ocenil, da je zdravstveni sistem v tem primeru odpovedal. Sedanja zakonodaja sicer ne omogoča sistemskih nadzorov, ki bi zajeli več ravni zdravstva in več strok skupaj, vseeno pa bodo skušali na zbornici pri nadzoru zajeti tudi organizacijo pomoči in ne le ravnanja posameznikov. To je nujno, da bi se lahko zdravstvo iz morebitnih napak kaj naučilo, je poudaril Možina.

Septembra lani je bila Horvatova v novomeški bolnišnici operirana na desnem kolenu. Rana se ni celila, kot bi bilo treba, zato so morali med drugim prestaviti tudi okrevanje v zdravilišču, kamor se je odpravila šele 8. marca letos. Tam so se začele bolečine v križu, zaradi katerih ji je zdravnica v zdravilišču odredila masažo hrbta, kasneje pa še protibolečinske injekcije.

Na petek, 11. marca je bolnica zapustila zdravilišče, njen mož pa je o njenem zdravstvenem stanju obvestil družinskega zdravnika v Straži. Ta je možu dal zgolj telefonsko številko novomeške bolnišnice, kamor naj pokliče. A se na številki nihče ni javljal, zato je mož Horvatove klical na 112 in jim pojasnil zdravstvene težave svoje žene. Rešilec je prvič prišel šele po šestih urah, a Horvatove niso prepeljali v bolnišnico, ampak so ji dali injekcije proti bolečinam ter recept za tablete proti bolečinam.

Po slednjih se je bolnica za krajši čas počutila malo bolje, v nedeljo pa znova zelo slabo. Zato je njen mož ob 9. uri znova poklical na 112 in prosil, naj pridejo po bolnico. Opozoril jih je tudi, da je njeno zdravstveno stanje zelo slabo. Kljub temu je ekipa nujne medicinske pomoči na dom Horvatovih prispela šele po treh urah, piše Dnevnik.


Dogajanje smo na radiu Krka najprej preverili v Zdravstvenem domu Novo mesto, kjer na 800 km2 za 65 tisoč prebivalcev skrbi le ena urgentna ekipa. Direktorica dr. Alenka Simonič nam je povedala: “Po proučitvi obstoječe dokumentacije in protokolov o dogodku smo ugotovili, da je bil v petek, 11.03. ob 13:34, v službi nujne medicinske pomoči sprejet prvi klic za omenjeno pacientko. Urgentna ekipa je bila v tem času na drugi intervenciji, hkrati pa je dispečer sočasno moral sprejeti še en klic. Na osnovi protokolov, vprašalnika in odgovorov se je moral odločiti o nujnosti intervencij. Sodeč po odgovorih soproga bolne pacientke je ocenil, da gre v tem primeru za t.i. hišni obisk in ne za nujno intervencijo. Naslednji klic v zvezi s to pacientko je bil čez dva dni, 13.03. ob 08:55 uri. Urgentna ekipa je bila vnovič na terenu – pri Škocjanu, dispečer pa je sočasno dobil še 3 klice za nujno zdravniško pomoč. Spet je moral oceniti nujnost posameznih intervencij in vnovič je na osnovi odgovorov in skladno s protokoli in vprašalniki odločil, da v tem primeru ne gre za nujno intervencijo, pač pa za t.i. hišni obisk. Skladno s tem je dal prednost prejšnjim klicem na pomoč, zato je urgentna ekipa prispela k pacientki v Stražo po opravljenih prejšnjih treh nujnejših intervencijah.” Dr. Simoničeva je dodala, da v Zdravstvenem domu Novo mesto obžalujejo, da je prišlo do tega tragičnega dogodka, vendar pa so prepričani, da je bilo delo ekipe povsem korektno, strokovno, v skladu s pravili in doktrino, predvsem pa v skladu z obstoječimi možnostmi v danem trenutku.

Žensko so odpeljali v novomeško bolnišnico, jo po pregledu krvi namestili na intenzivno terapijo internega oddelka. Popoldne istega dne je zdravnica njenemu možu povedala, da ima Horvatova sepso in da je hudo. V ponedeljek zjutraj je bilo njeno zdravstveno stanje zelo kritično, možu so povedali, da najbrž ne bo preživela. Žena je še isti dan umrla. Obdukcija je pokazala, da se je Horvatovi v leto prej operiranem kolenu nabiral gnoj.

Strokovna direktorica novomeške splošne bolnišnice dr. Lučka Kosec je dogajanja v novomeški bolnišnici pojasnila: “Pacientka je bila premeščena v internistično urgentno ambulanto, kjer je zaradi vitalne ogroženosti dobila infuzijo, antibiotik, kisik in zdravila za dvigovanje krvnega tlaka. Po poskusu začetne stabilizacije je bila premeščena na intenzivno enoto internega oddelka naše bolnišnice, kjer pa je, kljub intenzivnemu zdravljenju, zaradi več organske odpovedi, naslednji dan umrla."  Koščeva je še povedala, da je nemogoče z gotovostjo trditi, ali bi bolnica preživela, če bi jo v bolnico pripeljali že na petek, bi pa zagotovo imela vsaj večje možnosti preživetja. Ko je namreč bolnica v nedeljo prišla v bolnišnico, je bila že v hudem septičnem šoku. Če se sepsa pravočasno prepozna in zdravi z antibiotiki, je možnost preživetja bistveno večja, je pojasnila dr. Koščeva.

O nujni pomoči oziroma ukrepanju na terenu so v tem primeru odločali v novomeškem zdravstvenem domu.

Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto, dr. Alenka Simonič


Strok.direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto, dr. Lučka Kosec