900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

Kdo je zmagovalec Popevke?

Piše: STA

Čas objave:
24.09.2018 06:34

Gledalci in poslušalci so za popevko leta izbrali pesem Če pomlad nikoli več ne pride, ki jo je na sinočnji prireditvi, na že 42. festivalu, zapel Alex Volasko. Ob spremljavi Revijskega orkestra RTV Slovenija se je na Popevki 2018 sicer potegovalo 13 pesmi.

Strokovna žirija je izbrala tri finaliste, zmagovalca so nato izglasovali gledalci in poslušalci. Žirija je poleg zmagovalne pesmi izbrala še skladbo Samo mirno, samo dalje v izvedbi Canegatta in Z očmi zaljubljenca v maju Lee Likar.

Na Popevki so se predstavili še Flora Ema Lotrič s skladbo Pijana od ljubezni, Tjaša Horvat in Uroš Steklasa s skladbo Odgovor že poznaš, Gregor Ravnik s pesmijo Ti si, Nika Zorjan s pesmijo Za vedno (Za skaus), Andraž Hribar se je predstavil s pesmijo Stari most, Nastja Gaber s Tisoč in ena zgodba, Matjaž Kumelj z Živim na pol, MJAV s Tak moment, Manca Špik je odpela Kot bi te kdo ustvaril po meni, Rene Markič pa skladbo Naprej.

Strokovna žirija pod predsedstvom Anje Rupel je nagrado za najboljše besedilo skladbe podelila Nejcu Podobniku za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju v izvedbi Lee Likar, Matija Krečič je za isto skladbo prejel nagrado za najboljšo priredbo, nagrado za najboljšo interpretacijo oz. izvedbo je žirija podelila Gregorju Ravniku za skladbo Ti si, nagrado za najbolj obetavnega avtorja ali izvajalca pa je prejel Andraž Gartner, ki že leta deluje pod umetniškim imenom Canegatto.



Slovenska popevka je festival slovenske zabavne glasbe s 56-letno tradicijo. Potekal je od leta 1962, ko je prvi zmagovalec Slovenske popevke postal Stane Mancini s pesmijo Mandolina, do leta 1983, na katerem je kot gost nastopil tudi Johnny Logan. RTV Slovenija je festival ponovno obudila leta 1998. Leta 2015 prvič po obuditvi festivala ni bilo, v zadnjih dveh letih je pod imenom Popevka potekala v sklopu Dnevov slovenske zabavne glasbe, letos pa so jo znova priredili samostojno.

Voditelja, lanska zmagovalka Popevke Nuška Drašček in Mario Galunič, sta obudila spomin na nekaj zimzelenih popevk, kot so Ljubljanske ulice Majde Sepe, v Ljubljano Marjane Deržaj in Lastovka Elde Viler, pri čemer je Galunič ob navezavi na to skladbo dejal, da je "popevka kot ptica lastovica, ki hoče priti čisto noter vate".

Skozi zadnje obdobje festivala pa so se v spremljevalnem programu, ki je minil v znamenju 20-letnice obuditve festivala, z venčkom pesmi sprehodili Alenka Godec, Darja Švajger, Nuša Derenda, Katrinas, Anika Horvat, Eva Černe in Marko Vozelj.