pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Brežice

Kip dr. Toporišiča tudi v Ljubljani

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.04.2016 14:14

Občino Brežice je obiskal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković z namenom ogleda spominskega obeležja slovenskega jezikoslovca in akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča.

Po pogovoru z županom Občine Brežice Ivanom Molanom o možnosti sodelovanja občin na področju turizma je župan Janković obiskal rojstno hišo dr. Jožeta Toporišiča na Mostecu. Srečal se je z ožjim programskim odborom Toporišičevega leta in predstavnikom Toporišičevih ambasadorjev v Ljubljani, ki so si za enega od ciljev zadali postavitev kipa dr. Toporišiča v prestolnici, kjer je akademik večino časa bival in ustvarjal. Župan Janković je že med obiskom Mosteca obljubil svojo podporo pri postavitvi kipa v Ljubljani, ta naj bi postavljen oktobra, ob 90. letnici rojstva dr. Toporišiča.

Dr. Jože Toporišič – rojen na Mostecu, ustvarjal v Ljubljani
Na Mostecu se je z županom Zoranom Jankovićem srečal ožji programski odbor Toporišičevega leta (v sestavi predstavnice Civilna pobuda v spomin dr. Jožetu Toporišiču Mostec Irene Majce, direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenke Černelič Krošelj in direktorice Knjižnice Brežice mag. Tee Bemkoč), in predstavnik ambasadorjev dr. Toporišiča v Ljubljani dr. Leopold Zonik. Spominsko obeležje je predstavil oblikovalec in arhitekt Dušan Blatnik, o izjemnem delu dr. Toporišiča pa je spregovorila doc. dr. Helena Dobrovoljc iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Županu Jankoviću je dobrodošlico na Mostecu izrekla lastnica Toporišičeve domačije in ljudska pesnica Reza Toporišič, ki ga je povabila na ogled sobe, kjer je jezikoslovec včasih bival. Z ljubljanskim županom se je srečal tudi sin dr. Jožeta Toporišiča, Andrej Toporišič.


O možnostih sodelovanja med Ljubljano in Brežicami na področju turizma

Župan Ivan Molan in župan Zoran Janković sta govorila tudi o možnostih povezovanja občin na področju turizma, saj sta obe občini turistično dobro razviti. Strinjala sta se o vzajemni promociji turistične ponudbe obeh krajev, predvsem preko Turistično-informacijskih centrov. Ljubljana kot prestolnica in občina Brežice s termami, vodnimi športi ter kolesarstvom in pohodništvom imata dobre prometne povezave in se glede turistične ponudbe dobro dopolnjujeta.

Župan občine Brežice, Ivan Molan, o obisku ljubljanskega župana Zorana Jankovića