kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Sevnice

FOTO: Kje so najboljši pogoji za vzrejo matic kranjske čebele?

Piše: Čebelarsko društvo Sevnica, M.M.

Čas objave:
01.03.2019 10:11

Slovenija je izvorna dežela kranjske čebele, Apis mellifera carnica (Pollmann 1879). Zaradi dobrih morfoloških in entoloških lastnosti kranjske čebele je ta prisotna tudi drugod po svetu, k čemer so najbolj prispevali trgovci s čebelami v preteklosti.

Apis_m_carnica_bee.jpg
Matica
Foto: Čebelarsko društvo Sevnica, M.M.

Zaradi prisotnosti drugih podvrst medonosne čebele drugod po svetu zelo težko oz. ne morejo ohranjati čiste populacije kranjske čebele, zato se obračajo na slovenske vzrejevalce, pri katerih kupujejo matice.

Cilj vzreje kranjske čebele je podpora morebitnih krajevnih različkov, ki so pomembni tudi za ohranjanje biotske raznolikosti. Zaradi pomanjkanja determinacijskih znakov bodo prizadevanja PRO usmerjene v ohranjanje populacije kranjske čebele na naravno zaprtih območjih, ki so s stališča prevoznikov nezanimiva.

čebele.jpg
Čebele
http://apis-mellifera-carnica.eu

V dolini reke Sevnične so idealni pogoji za tovrstno vzrejo matic kranjske čebele. Znotraj kroga je le 12 čebelnjakov, kar je za slovenske razmere malo. Ti čebelnjaki bodo deležni posebne podpore s strani plemenilne postaje z menjavo matic, vzrejenih znotraj tega območja iz množice najboljših družin. S tem bomo poskrbeli za genetsko variabilnost.

Ozaveščanje čebelarjev in lokalne skupnosti je bistvena za uspešnost projekta. Vzpostavitev plemenilne lokacije je težavna, ker vključuje veliko ljudi in široko območje. Le s pravilnim informiranjem in predstavljanjem ključnih prednosti plemenilne postaje za čebelarje in vzrejevalce je lahko zagotovljeno trajnostno delovanje postaje in s tem širša korist.

Ob tem je potrebno jasno izpostaviti, da bodo imeli okoliški čebelarji prednost pri nakupu matic, oprašenih na plemenilni postaji in da bodo zaradi tega imeli prednost v primerjavi z drugimi čebelarji. Prvo leto po vzpostavitvi območja bomo formirali delovno skupino, ki bo obiskala čebelarje znotraj območja in pregledala njihove čebele. Pri tem bo komisija pozorna zlasti na morfološke lastnosti čebel. Ob tej priliki bo čebelarjem ponujena tudi možnost prejema brezplačnih matic za zamenjavo. Te matice bodo že izvirale iz plemenilne postaje.

Določen del matic s plemenilne postaje bo uporabljen v neposrednem testu pri usposobljenih čebelarjih. Za testiranje matic s plemenilne postaje Podskalica bodo uporabili izkušnje pridobljene v programu Smartbees. Testni protokol bodo prilagodili njihovim pogojem reje.

Testne družine bodo pripravili tako, da gredo v narejence matice prve in druge serije. Okvirni termin vstavljanja matic v narejence je 1. junij 2019. Narejence bomo pripravili vsi na enak način (1,5 kg čebel z oplojeno matico). Prve testne rezultate bomo dobili v maju 2020, to pa bo osnova za nadaljnje selekcijsko delo plemenilne postaje Podskalica.

Plemenilno postajo bosta strokovno vodila Ivana Kovačevič in Matija Koštomaj, ki imata dolgoletne izkušnje na področju selekcije in vzreje kranjske čebele.

Plemenilna postaja Podskalica bo zaživela z majem 2019. Predvidene so tri serije vzreje matic oziroma približno 300 matic. Kratkoročni cilj delovanja postaje je dve leti, ob pozitivnih rezultatih na direktnem testu pa so postavljeni tudi nadaljnji cilji. Ti so širjenje območja plemenilne postaje in povečanje števila vzrejenih matic.