Biodinamika 3 - RV_ZR mar 19 Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. septembra

koronavirus, meso, peka, odojek Svet24.si

Moškim, ki uživajo meso, bi prepovedali seks, ...

Tonin med obiskom vojakov na terenu Necenzurirano

Oklepniki in naši kavč-feldmaršali #kolumna

milan brglez sta3 Reporter.si

Ozadje Brglezove kandidature: kako ga je Golob ...

doncic (2) Ekipa24.si

Dončić se je pokesal in zadel v srce: Sem povsem...

trije prijatelji Njena.si

Exatlon: Tim, Michael in Teo tesno povezani še iz...

zidan Ekipa24.si

Zidane preživel grozljiv padec s konja, skoraj bi...

Novice

Klub prijateljev metliške črnine naberejo 1,5 tone grozdja na uro

Piše: R.K.

Čas objave:
22.09.2022 07:41

Ta teden je potekala tradicionalna trgatev Kluba prijateljev metliške črnine. Dan se je pričel s trgatvijo na Tofovi brajdi na Jugorju pri gostilni Badovinac.

Brajdo, zasajeno ob 80. rojstnem dnevu Toneta Fornezzija Tofa, sestavlja 8 trt, ki skupaj predstavljajo sorte grozdja zastopane v vinu metliška črnina. Grozdja je sicer vsako leto več vendar še ne dovolj za lastno polnitev. Tofova brajda je hkrati tudi pokazatelj klimatskih sprememb, saj na nadmorski višini 527 metrov več kot odlično uspeva.

Nato so bili člani Kluba prijateljev metliške črnine na trgatvi pri družini Šuklje na Trnovcu pri Metliki. Pričeli so s krajšo degustacijo izbranih vin visoke kakovosti. Šukljetove zadnja leta poznamo po odlični ponudbi vinskega bara Šuklje v Ljubljani. Jože Šuklje, ki je vinarsko zgodbo družine zastavil je svoje delo prepustil mlajšim radovom. Zagnana mlada ekipa so hči dr. Katja Šuklje Antalic in mož Guillaum Antalick, ki sta glavna enologa ter sin Matija, ki upravlja že omenjeni bar v Ljubljani in žena Katja, ki skupaj z vsemi ustvarja vizual vin Šuklje. Prihodnost vinske kleti Šuklje so zastavili na sorti modra frankinja. In prav to je sorta, katero so trgali člani Kluba. V dveh urah je 32 članov natrgalo 3 tone grozdja, torej je bil normativ 1,5 tone na uro oziroma 93,75 kg na osebo. Koliko grozdja so trgači pozobali, pa bo ostalo skrivnost. Vsako leto se del vina te trgatve konča v posebni klubski polnitvi, ki je naprodaj za Vinsko vigred. Dogodek je popestril nastop harmonikarja Mihe Pezdirca in info točka Zavoda Metlika. Kot vedno je sledil še zaključek, ki je bil tokrat na Izletniški kmetiji Matkovič, na Lokvici.

Predsednica Kluba Tatajana Malešič je zadovoljna, da so z omejitvijo števila trgačev dosegli večjo učinkovitost trgatve, si poenostavili organizacijo in posledično tudi dosegli večje medsebojno povezovanje udeležencev. Minula leta, ko so padali rekordi v številu trgačev (110 ljudi) in v količini pobranega grozdja (11 ton) je to predstavljalo predvsem velik tehnični zalogaj za vinarja. Člani kluba se bodo sestali zopet v mesecu novembru in sicer prvi torek po martinovem, ko imajo redno skupščino.