Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

Julija začetek gradnje kanalizacijskega sistema v Črnomlju

Piše: R.K.

Čas objave:
17.06.2021 06:45

Župan Andrej Kavšek je z direktorjem podjetja TGH d.o.o. Stjepanom Jarnevićem podpisal pogodbo o gradnji kanalizacije v okviru projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Kolpe – Občina Črnomelj« in z direktorjem Štraf d.o.o., Dragom Štrafelo za nadzor pri gradnji.

Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 2.953.616 EUR, od tega naj bi občina od Kohezijskega sklada po sklepu Ministrstva za okolje in prostor pridobila 1.584.169,65 EUR, iz državnega proračuna RS pa 279.559,35 EUR. V občinskem proračunu je za projekt že zagotovljenih 1.089.887 EUR.

gradnja-kanalizacijskega-sistema-v-črnomlju, območje-južnega-dela-mesta
Območje južnega dela mesta
Občina Črnomelj

Vrednost pogodbe z izvajalcem TGH d.o.o. (partnerja sta še CGP d.d. in VGP d.d. iz Novega mesta) za gradnjo je 2.619.459,05 EUR (brez DDV), za nadzor s Štraf d.o.o. iz Hajdine pa 75.640 EUR (z DDV). Gradnja in nadzor, ki bosta potekala po pravilih mednarodnega združenja svetovalnih inženirjev FIDIC, se bo pričela predvidoma konec julija, projekt pa bo v celoti zaključen predvidoma oktobra 2022.

»Želimo še bolj zaščititi reki Lahinjo in Dobličico pred komunalnimi odpadnimi vodami, zato bomo izgradili manjkajoče fekalne kanalizacije po posameznih ulicah v aglomeraciji Črnomelj ter v okviru projekta priključili te odseke na čistilno napravo pod Vojno vasjo. Zadovoljen sem, da smo velik delež sredstev za izpeljavo projekta pridobili iz evropskih in državnih sredstev. Žal smo se na nabor projektov za sofinanciranje lahko prijavili le s kanalizacijo za naselje, ki ima več kot 2.000 prebivalcev, v kar v naši občini spada le Črnomelj. S projektom se bo stopnja priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje mesta Črnomelj z 88,8 % povečala na 98 %, kar je velik delež in smo ga tudi zelo veseli,« je izpostavil župan občine Črnomelj Andrej Kavšek.

gradnja-kanalizacijskega-sistema-v-črnomlju, območje-južnega-dela-mesta
Območje severnega dela mesta
Občina Črnomelj

Z naložbo bo po posameznih ulicah zgrajenih skoraj šest kilometrov kanalizacije in 8 črpališč. Po končanem projektu bo na novo priključenih 200 objektov z več kot 600 prebivalci. Urejena bo kanalizacija v naslednjih ulicah in območjih:

Ulica na bregu
Del območja Majer
Pod mestnim jedrom
Pod gozdom
Nova Loka
Čopova in Marentičeva ulica
Območje ZN Drage II
Ločka cesta
Grajska cesta
10.Semiška ulica
Ulica Marjana Kozine

Kje se bo gradnja začela najprej, bo znano ko bo izvajalec pripravil terminski plan gradnje. Sočasno z gradnjo kanalizacije bo občina v ulicah obnovila dotrajano vodovodno omrežje, ob sodelovanju stanovalcev dogradila javno razsvetljavo ter ponudnikom telekomunikacijskih storitev omogočila vgradnjo optičnega omrežja pred asfaltiranjem ulic.