jansa logar predsedniske volitve Svet24.si

Kako je poraz prenesel Janez Janša?

rentgen, repek, novorojenčica Svet24.si

Novorojenčica takoj po rojstvu šokirala zdravnike

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

navas kostarika japonska Ekipa24.si

Japonci senzacionalno zrušili Nemce, zdaj pa tale...

veronika strnad Njena.si

Srce slovenske pevke pripada bodočemu zdravniku

zapor 22 pm Ekipa24.si

Drama srbskega novinarja v Katarju! Namesto na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Kmetijsko ministrstvo sadjarje opozarja na možnost spomladanske pozebe

Piše: STA

Čas objave:
20.03.2020 09:28

Ministrstvo za kmetijstvo obvešča sadjarje, da je po navedbah Agencije RS za okolje za začetek prihodnjega tedna napovedana možnost jutranjih pozebnih temperatur, kar lahko prinese pozebo cvetov oz. rodnega nastavka. Strokovnjaki namreč predvidevajo, da so jablane v teh toplih dneh napredovale do faze, ko jim nizke temperature že lahko škodujejo.

Predvideva se, da so jablane v teh toplih dneh napredovale do fenološke faze, ko bo velika možnost pozebe rodnega nastavka v primeru napovedanih jutranjih temperatur okoli minus štiri stopinje Celzija, so sporočili z ministrstva.

Zanesljiva tehnika aktivne zaščite nasadov pred pozebo je po navedbah Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana oroševanje. Kot je zapisano v gradivih, dostopnih na njihovih spletnih straneh, je razvoj tehnike oroševanja nasadov napredoval do te mere, da je učinkovito oroševanje izvedljivo tudi z varčno porabo vode.

Tiste sadjarje, ki imajo oroševalni sistem vzpostavljen, pozivajo, naj že nekaj dni pred nevarnostjo pozebe preverijo delovanje celotnega sistema in očistijo šobe na razpršilcih. Sistem bo zanesljivo deloval šele po nekaj urah poskusnega obratovanja. Tudi slednje pa ne predstavlja izgube vode, saj bo namočilo tla in povečalo njihovo kapaciteto za shranjevanje vode, kar bo nekoliko zamaknilo pojav slane.

Sadjarji lahko vse aktualne informacije in podrobna tehnološka navodila za varstvo sadovnjakov pred spomladansko pozebo najdejo na spletnih straneh Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana in Javne službe v sadjarstvu, so spomnili.