Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Knjižni most Slovenija - Rusija

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
05.04.2013 09:39

Predstavniki Vseruske državne knjižnice za tujo literaturo Rudomino iz Moskve so novomeški gimnaziji v četrtek zvečer podarili nekaj več kot 20 knjig, ki so jih izdali pri svoji knjižnični založbi.

Donacija je sodila v sklop sodelovanja Knjige gradijo mostove, ki ga ob omenjeni knjižnici izvajata Mestna občina Novo mesto in založba Goga.

Kot je za STA povedala vodja urada za kulturo, zdravstvo in socialo Mestne občine Novo mesto Mateja Jerič, je ruska državna knjižnica podobno knjižno darilo oz. nekaj več kot 50 ruskih strokovnih in leposlovnih knjig Gimnaziji Novo mesto, na kateri med drugimi jeziki poučujejo tudi ruskega, izročila že lani.

V novomeški občini bodo sodelovanje z omenjeno knjižnico in Rusko federacijo nadaljevali. V Rusiji bo tako najprej izšel prevod Bajk in povesti o Gorjancih Janeza Trdine, prihodnje leto pa bodo v Rusiji z razstavo predstavili novomeško arheologijo in dolenjsko prazgodovinsko situlsko umetnost, je še povedala Jeričeva.

Po besedah predstavnikov moskovske knjižnice Rudomino si v njej s pomočjo knjižnih izdaj prizadevajo za sodelovanje z drugimi slovanskimi narodi. Kot je poudarila direktorica knjižnice Jekatarina Jurjevna Genijeva, pa so knjige gradivo oz. opeke, s katerimi gradijo skupni evropski dom.