Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Knjižnica Pavla Golie Trebnje prva iz Slovenije na evropskem portalu TOPOTEKA

Piše: R.K.

Čas objave:
21.06.2022 13:00

Topoteka je eden izmed portalov, ki jih je razvil ICARUS (International Centre For Archival Research). Gre za skupnost oz. združenje več kot 180 arhivov in znanstvenih ustanov iz 34 evropskih držav ter Kanade in ZDA.

Topoteka je namenjen najširši javnosti. Je sodoben javni arhiv, ki omogoča ohranitev lokalne dediščine in identitete ter zgodovinsko pomembnih materialov premične in nepremične kulturne dediščine, ki se je ohranila v privatnih ali javnih zbirkah. Topoteka Temeniške in Mirnske doline Knjižnice Pavla Golie Trebnje pokriva območje občin Trebnje, Šentrupert, Mokronog - Trebelno in Mirna.

Trenutno se na Topoteki Knjižnice Pavla Golie nahaja že čez 10.000 zapisov oz. fotografij, video zapisov, dokumentov, fotografij predmetov, stavb, s področja kulturne in naravne dediščine, predstavljene so znane osebnosti ter dogodki lokalnega področja. Topoteka povečuje javno dostopnost do kulturne dediščine preko spleta, hkrati tudi omogoča komunikacijo z uporabniki, ki lahko pomagajo pri prepoznavanju oseb, stavb, dogodkov, časa nastanka fotografij itd. Topoteka je orodje, ki omogoča uporabo najnovejše tehnologije in popularizira domoznansko dejavnost ter skrbi za prepoznavnost lokalnih in nacionalnih identitet.

Na Topoteki Knjižnice Pavla Golie je med drugim dostopna zbirka starih razglednic in fotografij zasebne zbirke Draga Nahtigala, zbirka podobic, ki sta jih za namen digitalizacije posodila Majda Gazvoda in Andrej Jevnikar, promocijski material naših krajev pa so nam posodili na TIC Trebnje.

Na portalu predstavljajo tudi 366 osebnosti lokalnega okolja, ki so v preteklosti delovale na različnih področjih. Zanimivi so stari predmeti, ki jih v originalu hranijo v kmečkem muzeju Štatenberk, in fotografije starih običajev, predmetov in družin s Sela pri Mirni, ki jih skrbno hrani gospod Igor Zaplotnik. Topoteka omogoča tudi brskanje po fotografijah, zbranih v okviru projekta Zbiranje spominov, zapuščinah pomembnih osebnosti in različnih društev občine Trebnje (primadona Vilma Bukovec Kambič, France Režun, Mara Rupena, Jelka Lavriha, Vid Ambrožič, Pihalni orkester Trebnje, Žnurce …). Ohranjajo tudi fotografije Banovinske kmetijsko - gospodinjske šole Mala Loka in mlinov v Mirnski dolini, fotografije srečanj športnikov pobratenih občin, mnogih srečanj folklornih skupin v Mokronogu, mladinskih tekov, Trebanjskega koša in še mnogo drugih. Dostop do vsebin je na povezavi https://temeniska-in-mirnska-dolina.topoteka.si.