brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

MOTORIST Svet24.si

Previdno na dvokolesnikih, prihaja najbolj nevarno...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

"Zdravnik mi je rekel: plačaj 650 evrov ali pa ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

electra-elite Odkrito.si

Electra Elite - TAKO zasluži 1000 € na uro!

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Ali Luka Dončić lahko igra na naslednji tekmi? ...

Novice Novo mesto

Ko udari strela

Piše: Melita Pollak

Čas objave:
24.07.2018 15:07

Vemo, da strele nastajajo večinoma spomladi in poleti, še posebej letos, ko so nevihtni oblaki del vsakega poletnega dne. Med oblakom in zemljo mora nastati kanal, po katerem se sprosti električna energija iz oblaka; ta pojav imenujemo udar strele.

Kako ravnati, ko se približuje nevihta? Ne hitite napenjati mreže čez paradižnik in papriko ali pokrivati avtomobila, marveč se umaknite na varno – v hišo oziroma grajene objekte, medtem ko so razne vrtne hišice, steklenjaki, šotori, polodprta poslopja nevarni. Če ste na poti, je avto kot varna kletka (ne pa kabriolet). Previdnost naj ne bo odveč pri izstopanju iz avtomobila, da se izognete dotika kovinskega dela. Prav tako, če je le možno, radia v avtu ne prižigajte, če okoli vas nastajajo strele. Umik pod drevo, razpet dežnik ali stanje v razkoraku, za vas pomeni, da postajate potencialno odličen prevodnik in strelovod. Tako imenovani nevihtni položaj je počep na prstih, telo pa čim bolj zvito skupaj. Ni odveč, če si ušesa pokrijete z dlanmi, saj poškodbe sluha niso redke.

Kakšne poškodbe so najpogostejše pri udarih strele? Strela vstopi v človeško telo načeloma v zgornjem delu telesa (glava, ramenski obroč, roke). Udarec z napetostjo 300 kilovoltov (po nekaterih podatkih pa tudi okoli 100 megavoltov) in potuje skozi človeško telo s hitrostjo okoli 3 milisekunde. Nič neobičajnega ni, če pri izstopu poškodovanega sezuje. Udar strele povzroči opekline tako na telesu, kot tudi na notranjih organih. Z ustrezno hitro pomočjo poškodovanemu, je možnost preživetja 80 odstotna. Zato velja ponoviti znanja temeljnih postopkov oživljanja in razumeti kaj pravzaprav povzroči tako ekstremno visoka napetost v telesu ob udaru strele. Naši mehki telesni organi imajo večjo upornost električnemu toku kot npr. kosti ali maščoba. Zato so najbolj poškodovane ravno mišice (na čelu s srčno mišico) in žile. Prav tako pride lahko do hujših poškodb dihalnega sistema, možganov in živčevja, saj se telo po domače rečeno »skuha«. Toplotni efekt je podoben kuhanju pri 80°Celzija ali več. Največkrat poškodovani izgubi zavest, če je dihanje še prisotno, je le to povsem nenormalno podihavanje in poškodovana oseba pravzaprav ne diha. S postopki oživljanja pričnemo takoj! Pokličemo 112, poškodovancu razgalimo prsni koš in pričnemo z dokaj močno masažo srca. Škode v nobenem primeru ne bomo naredili. V kolikor boste poleg masaže srca sposobni dajati še vpihe (laično rečeno »umetno dihanje«), v ritmu 30:2 (30 stiskov prsnega koša in 2 vpiha), ste na dobri poti, da nekomu rešite življenje.