Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

Kočevje med svetovnimi mesti dreves

Piše: Občina Kočevje

Čas objave:
02.03.2021 17:58

Kočevje se je pridružilo mednarodni družini mest, ki so za leto 2020 prejela priznanje »svetovno mesto dreves« (Tree city of the world).

Naziv potrjuje večletna prizadevanja Občine Kočevje na področju urejanja zelene infrastrukture, načrtnega in strokovnega upravljanja z drevjem v mestu in naseljih, kot tudi z gozdom. Priznanje podeljujeta Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Kočevje je za naziv svetovnega mesta dreves letos kandidiralo prvič in tako postalo eno od 120 mest iz 63 držav, ki skrbno upravljajo z drevjem ter s tem gradijo bolj zdrava in odporna mesta. Drevesa so namreč pomemben del infrastrukture, ne le z estetskega vidika, saj nudijo senco in ohlajajo zrak v mestu, proizvajajo kisik, branijo nas pred vetrom in zmanjšujejo hrup. Poleg Kočevja je med slovenskimi mesti naziv v letošnjem letu pridobila še Ljubljana.
Da so drevesa v urbanih naseljih izjemnega pomena za kakovost bivanja, na Občini Kočevje
poudarjajo že vrsto let. Predvsem pa želijo biti s svojim ravnanjem čim boljši zgled, kar so
prepoznali tudi v programu Tree city of the world. V Kočevju ta namen izvajajo delavnice
pravilnega obrezovanja drevnine, pripravili so navodila pravilnega obrezovanja za javnost, javna dreves pa popisali v celovit register, ki omogoča pregled nad vitalnostjo dreves in načrtovanje potrebnih ukrepov. Vsako leto del sredstev občinskega proračuna namenijo tako za pravilno in strokovno skrb za drevesa, kot tudi za nove zasaditve in nadomeščanje dreves, ki jih ni bilo možno ohraniti. Na letni ravni v občini Kočevje posadijo povprečno 45 dreves na javnih površinah, skupaj s podjetjem Kočevski les pa skrbijo tudi za revitalizacijo občinskih gozdov. V letošnjem letu načrtujejo prenovo zasaditve mestnega pokopališča in sajenje okvirno 40 dreves na več lokacijah. Kot je poudarila Tanja Štajdohar Urh, višja svetovalka za urejanje prostora, je za zdravo zeleno infrastrukturo bistveno načrtovanje od samega začetka: izbor prave vrste drevesa na pravem mestu, kvaliteta sadike in ustrezno vzdrževanje mladega drevesa. Pri skrbi za drevje na javnih površinah sodelujejo z Zavodom za gozdove Slovenije, OE Kočevje in certificiranim arboristom.

Kočevska izjemna drevesa
Kot svetovno mesto dreves je prav, da promociji dreves namenimo še dodatno pozornost,
sporočajo iz Občine Kočevje. Zato bodo v letošnjem letu prvič razpisali javni poziv za izbor naj urbanega drevesa na območju občine Kočevje. Nekatera drevesa so prav posebna bodisi zaradi svoje mogočnosti, starosti, oblike, vpliva na okolico ali pa zaradi svoje zgodbe. »Imamo ogromno izjemnih dreves in prav je, da se jih zavedamo in jih izpostavimo«. Poziv bo objavljen predvidoma konec marca. 

Pravilna skrb za drevje 

Pravilna skrb za zdravje drevesa in s tem tudi vašo varnost izjemnega pomena. Vej, debelejših od premera 10 cm, nikoli ne odstranjujemo (razen v izrednih primerih poškodovanih vej). Čeprav se zdi nižanje krošenj dobra praksa, saj se drevo na videz lepo obraste, temu ni tako. Sekundarni poganjki, ki zrastejo na odrezanem mestu so zelo šibki in se hitro pričnejo lomiti. Te veje so zato resnična nevarnost. Poleg tega s takšnim rezom odpremo površino debla in pripravimo odprto pot v drevo za gnilobo, glive in škodljivce, ki povzročijo gnitje v deblu in koreninah.